De ce acte ai nevoie dacă trebuie să îți schimbi buletinul în 2023? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi

Dacă îți expiră buletinul în 2023 trebuie să știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea face acest proces cât mai rapid și mai ușor. Cel mai important este să ai toate actele pregătite. Iată de ce lucruri ai idee.

06 mart. 2023, 15:58
De ce acte ai nevoie dacă trebuie să îți schimbi buletinul în 2023? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi

Dacă urmează ca în 2023 să îți expire buletinul, trebuie să cunoștii care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține un nou act de identitate. Este important de știut că după vârsta de 55 de ani poți deține un buletin permanent, pe care nu mai este nevoie să îl reînnoiești.

Citește și: Se schimbă legea pentru cărțile de identitate. Ce se întâmplă cu românii care nu locuiesc la adresa din buletin

Așadar, dacă te numeri printre persoanele care sunt obligate să își schimbe actul de identitate din cauza faptului că i-a expirat termenul de valabilitate, trebuie să afli care este procedura pe care trebuie să o urmezi și în special care sunt actele de care ai nevoie la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor atunci când aplici pentru reînnoirea buletilnului.

Ce trebuie să faci pentru a-ți reînnoi buletinul

În primul rând, persoana care își dorește să obțină un buletin nou trebuie să meargă la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor pe raza căruia are domiciliul sau reședinița, unde trebuie să comunice care este motivul prezentării. Este foarte important să ai la tine toate actele de care ai nevoie, astfel încât să poți începe procesul de refacere al buletinului cât mai repede cu putință.

Actele necesare pentru buletin expirat în 2023:

  • Cerere pentru eliberarea buletinului;
  • Actul de identitate ce trebuie să expire;
  • Certificatul de naștere, în original și în copie;
  • Certificat de căsătorie, dacă este cazul;
  • Hotărâre de divorț, dacă este cazul și în această situație;
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, în original și în copie;
  • Chitanța pentru contravaloarea cărții de identitate.

Așa cum era de așteptat, există și o taxă pe care persoanele care își schimbă buletinul sunt nevoite să o achite. Aceasta este de 7 lei și se achită la Oficiul Poștal de unde se ridică buletinul sau la ghișeul Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor. Dacă vorbim despre un buletin făcut în regim de urgență, atunci prețul va fi unul mult mai mare.

Citește și: Ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin pentru a beneficia de cardurile de energie. Informare OFICIALĂ