Beneficiile extraodinare ale consumului de lobodă. Planta medicinală poate fi folosită într-o mulțime de variante

Loboda, cunoscută și sub numele de spanac francez, este o plantă medicinală comestibilă, care are foarte multe beneficii pentru sănătatea celor care o consumă.

27 feb. 2024, 18:20
Beneficiile extraodinare ale consumului de lobodă. Planta medicinală poate fi folosită într-o mulțime de variante
Beneficiile extraodinare ale consumului de lobodă. Planta medicinală poate fi folosită într-o mulțime de variante

Loboda a apărut deja pe tarabele din piețe, iar beneficiile pe care le are pentru sănătate o fac să merite să fie consumată regulat în acest sezon.

Citește și: EXCLUSIV Un kilogram de urzici a ajuns să fie mai scump decât un kilogram de pui. În Piața Obor au apărut și leurda, loboda, ștevia și spanacul

Beneficiile extraodinare pentru sănătate ale lobodei

Loboda este o plantă ce poate fi folosită într-o varietate de combinații. Introducerea ei în alimentație aduce numeroase beneficii, după cum urmează:

1. Este bogată în nutrienți: loboda este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, calciu, fier și magneziu. Consumul regulat poate ajuta la menținerea sănătății generale.

2. Conține antioxidanți: loboda conține antioxidanți care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism, protejând celulele împotriva deteriorării și reducând riscul de boli cronice.

3. Ajută la digestie: consumul de lobodă poate ajuta la promovarea sănătății digestive datorită conținutului său de fibre și substanțe naturale care stimulează digestia.

4. Ajută la întărirea sistemului imunitar: datorită conținutului său ridicat de vitamina C, loboda poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor. De asemenea, este eficientă și în cazul anemiei.

5. Este o sursă de fier: loboda este o sursă bună de fier, un mineral esențial pentru producerea de hemoglobină în sânge. Consumul său poate ajuta la prevenirea sau tratarea anemiei feriprive.

6. Susține sănătatea ochilor: datorită conținutului său de vitamina A și luteină, loboda poate contribui la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea unor probleme de vedere legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.

7. Ajută la detoxifiere: unele studii sugerează că loboda poate ajuta la detoxifierea organismului, stimulând eliminarea toxinelor și așa-numitelor radicali liberi din corp.

Pentru a ne bucura de efectele ei la capacitate maximă, planta trebuie să fie culeasă din zone nepoluate și să fie spălată înainte de consum pentru a evita contaminarea cu substanțe nocive. Înainte de a începe un regim alimentar nou sau de a utiliza plante medicinale în scopuri terapeutice, este întotdeauna recomandabil să consultați un medic sau un nutriționist.

Citește și: Top trei plante care nu ar trebui să îți lipească din meniu! Medicul Vlad Ciurea aruncă bomba: „Îmbunătățesc starea întregului organism”