BENEFICIILE fructelor de toamnă. Iată de ce este bine să mănânci STRUGURI

Pentru o viaţă sănătoasă este important să consumaţi fructe şi legume zilnic. Fructele toamnei, strugurii, au numeroase beneficii asupra sănătăţii.

24 sept. 2014, 16:01
BENEFICIILE fructelor de toamnă. Iată de ce este bine să mănânci STRUGURI

Analizele biochimice complexe au dovedit ca in pulpa bobului de strugure, dar mai ales in coaja si in seminte, se gasesc aproape toate vitaminele, in cantitati mai mari fiind vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitaminele D, K, E si F. Totodata, din bobul de strugure nu lipsesc cloruri, fosfati, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier si seleniu, alaturi de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic si coenzima Q10. Iata ce beneficii au strugurii asupra sanatatii:

Citeşte şi Dieta de detoxifiere cu struguri

1. Protejeaza inima. Datorita continutului de flavonoizi (chercetina si resveratrol), strugurii au capacitatea de a ne proteja inima, scrie eva.ro. Intr-un studiu care a constat in luarea unor probe de sange de la 20 de participanti inainte si dupa ce au consumat struguri (sau suc proaspat de struguri), cercetatorii au descoperit cateva efecte pozitive asupra sanatatii: cresterea nivelului de oxid nitric, un compus produs de organism si care reduc riscul de aparitie a cheagurilor de sange; previn agregarea trombocitelor; determina cresterea nivelui alfa-tocoferolului care protejeaza tesuturile si grasimile de actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt incriminati in aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului; sucul de struguri protejeaza colesterolul LDL „rau” de procesul de oxidare (colesterolul LDL devine daunator pentru organism doar dupa ce este oxidat); fenolii din struguri suprima productia unei proteine care determina constrictia vaselor de sange, reducand astfel circulatia oxigenului catre inima. Aceasta proteina – endotelina – este considerata factorul de risc numarul 1 in dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

2. Amelioreaza circulatia sanguina. Resveratrolul, un antioxidant care se gaseste in struguri, vinul rosu si alune are rolul de a ameliora cu 30% circulatia sanguina la nivelul creierului, reducand astfel riscul unui atac de inima.

Citeşte şi SFATURI care te ajută să alegi cele mai bune FRUCTE şi LEGUME din supermarket

3. Lupta impotriva cancerului. Un alt antioxidant care se gaseste in struguri este prostilbenul. In urma unui studiu, o echipa de cercetatori americani a identificat ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi care pot stimula dezvoltarea cancerului si ajuta la diminuarea colesterolului „rau”. Mai mult, coaja si samburii strugurilor impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase la nivelul sanilor.

4. Asigura sanatatea plamanilor. Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de specialisti spanioli, vinul rosu ofera protectie impotriva cancerului pulmonar. Spre deosebire de vinul alb care creste riscul de cancer pulmonar cu 20%, vinul rosu s-a dovedit ca diminueaza acest risc cu 13%.

5. Diminueaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer. Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul de Chimie Biologica arata ca un consum moderat de vin rosu ofera o protectie impotriva maladiei Alzheimer. Resveratrolul impiedica depozitarea placilor de amiloid care sunt un indicator al bolii Alzheimer.

6. Au activitate antimcrobiana. Expertii de la Universitatea Erciyes, Turcia au descoperit ca un agent compus dintr-un extract care ramane dupa stoarcerea strugurilor are un puternic efect antimicrobian, impiedicand raspandirea a peste 14 tipuri de bacterii.

Citeşte şi Semne că ai o carenţă de vitamine