Benjamin Netanyahu avertizează Iranul. Părăsiţi cât mai repede Siria!

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat marţi Iranul că Israelul va continua să lovească în interesele acestuia în Siria dacă nu se dezangajează rapid din această ţară, vecină statului israelian.

15 ian. 2019, 17:12
Benjamin Netanyahu avertizează Iranul. Părăsiţi cât mai repede Siria!

‘L-am auzit pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian declarând ieri (luni) că Iranul nu are nicio prezenţă militară în Siria. Permiteţi-mi să le dau acest sfat: plecaţi repede, pentru că noi vom continua energic aceeaşi politică de atac, fără teamă şi fără încetare’, a declarat Netanyahu.

Şeful guvernului israelian, critic virulent al Iranului, s-a exprimat în cadrul ceremoniei consacrate preluării funcţiei de către noul şef al Statului Major, generalul Aviv Kochavi.

Armata israeliană a lovit în mod repetat în ultimii ani poziţii ale Iranului şi Hezbollahului libanez în Siria. Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah, doi inamici majori ai Israelului, au ajutat regimul preşedintelui Bashar al-Assad să repurteze victorii asupra rebelilor şi jihadiştilor în cursul războiului civil, potrivit Agerpres.

Netanyahu a avertizat că nu va lăsa Iranul să utilizeze Siria ca pe un cap de pod împotriva Israelului.

Deşi Israelul nu confirmă decât în mod excepţional operaţiunile sale în Siria, Benjamin Netanyahu a recunoscut – duminică – că aviaţia israeliană a efectuat un raid împotriva unui depozit de arme iranian cu două zile mai devreme, iar în ultimii ani a lovit ‘sute’ de ţinte iraniene şi ale Hezbollah în Siria.

Citeşte şi Donald Trump vrea să atace Iranul. Casa Albă a cerut opţiuni militare împotriva Iranului

În acelaşi timp, şeful Statului Major la sfârşit de mandat, Gadi Eisenkot, a declarat pentru cotidianul New York Times că ‘mii de ţinte’ iraniene şi ale Hezbollah au fost lovite de armata israeliană, mai ales începând cu ianuarie 2017 în Siria, potrivit Agerpres.

Israelul se consideră, de asemenea, ţinta desemnată a activităţilor nucleare şi balistice iraniene, deşi Teheranul declară că scopul programului său atomic este unul civil.

‘Iranul minte tot timpul’, consideră Netanyahu. ‘El minte chiar acum când pretinde că lansează un satelit nevinovat, în timp ce încearcă să ajungă la prima etapă a unei rachete intercontinentale, încălcând toate acordurile internaţionale’, a spus premierul israelian.

Ministrul iranian al telecomunicaţiilor Mohammad Javad Azari-Jahromi a indicat marţi că lansarea de către ţara sa a unui satelit Payam s-a soldat marţi cu un eşec, în stadiul plasării acestuia pe orbită.