Donald Trump vrea să atace Iranul. Casa Albă a cerut opţiuni militare împotriva Iranului

Casa Albă a provocat îngrijorare la Pentagon cerând militarilor planuri pentru a lansa lovituri asupra Iranului la puţin timp după o serie de incidente atribuite miliţiilor proiraniene, în septembrie, în Irak, potrivit cotidianului Wall Street Journal, transmite AFP.

RomaniaTV.net
13 ian. 2019, 22:59
Donald Trump vrea să atace Iranul. Casa Albă a cerut opţiuni militare împotriva Iranului

Pe 7 septembrie, trei obuze s-au abătut asupra ultrasecurizatei zone verzi din Bagdad, unde se află sediile autorităţilor irakiene şi ambasada americană. Washingtonul a atribuit acest atac, care nu a făcut nici victime, nici pagube, miliţiilor proiraniene.

Consiliul de securitate naţională de pe lângă preşedinţie, condus de John Bolton, a solicitat atunci „Pentagonului să furnizeze Casei Albe opţiuni militare pentru a lovi Iranul”, a informat duminică Wall Street Journal (WSJ), citând responsabili şi foşti responsabili ai guvernului american neidentificaţi.

Cererea a provocat îngrijorare la Pentagon, potrivit surselor citate de jurnal. „Fără îndoială, asta a provocat tulburare”, a declarat unul dintre aceştia. „Oamenii erau şocaţi. Era incredibil modul dezinvolt în care vorbeau deschis despre lovirea Iranului”, a adăugat el.

Pentagonul a răspuns solicitării executivului, potrivit acestor responsabili, care nu au precizat dacă au fost prezentate opţiuni militare Casei Albe, nici dacă Donald Trump era informat despre situaţie.

Întrebat de AFP, Pentagonul a subliniat că pregătirea de planuri pentru Casa Albă este o activitate normală pentru militari.

„Departamentul Apărării este o organizaţie care planifică şi furnizează preşedintelui opţiuni militare pentru un evantai întreg de ameninţări (…), inclusiv cele reprezentate de Iran, pentru a descuraja orice agresiune şi, dacă este necesar, a răspunde la aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al pentagonului, colonelul Rob Manning.

Aflat într-un turneu prin Orientul Mijlociu, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a refuzat să facă orice comentariu, mai scrie AFP.