Benzina din România, mai scumpă decât la nemţi

Benzina din România este mai scumpă decât cea din Germania, potrivit unor calcule realizate de gandul.info. De la începtului anului 2011 şi până în prezent, România a coborât o singură poziţie în topul statelor cu cel mai mare preţ la benzină.

RomaniaTV.net
04 ian. 2012, 07:37
Benzina din România, mai scumpă decât la nemţi

România se află pe locul 19 în topul statelor cu cel mai mare preţ la benzină. Cu excepţia Poloniei, care s-a menţinut pe aceeaşi poziţie, toate statele din regiune au reuşit să coboare câteva locuri.

Cei mai fericiţi sunt şoferii bulgari. În ţara vecină, preţul la benzină a coborât la sfârşitul lui 2011 pe ultimul loc al clasamentului. Cehia a coborât şi ea două poziţii, până pe 14, iar Ungaria a ajuns pe locul 15.

În ceea ce priveşte scumpirea benzinei, România se află pe locul opt la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o scumpire de 4 eurocenţi pe litru. În ţări precum Polonia, Cehia şi Ungaria, preţul benzinei a crescut cu 3 eurocenţi pe litru, iar în ţara vecină Bulgaria preţul s-a majorat cu un singur cent pe litru.

Mai puţin norocoşi au fost şoferii din Irlanda, unde anul trecut preţul benzinei s-a majorat cu 14 eurocenţi pe litru. Malta a înregistrat o creştere de 8 eurocenţi, iar în Marea Britanie, Cipru şi Austria, litrul de benzină s-a majorat cu 6 cenţi. Astfel, fără a lua în calcul taxele percepute de fiecare stat în parte, reiese că preţul la care se vindea benzina la sfârşitul anului era mai mare în România decât în Marea Britanie, Germania, Austria sau Suedia.