Berbeceanu, primit cu aplauze de colegi la Curtea de Apel, unde se judecă propunerea de arestare

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, reţinut pentru că ar fi favorizat o grupare infracţională suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, a fost dus, joi, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă, fiind aşteptat şi aplaudat de o parte dintre colegii săi.

RomaniaTV.net
24 oct. 2013, 12:52
Berbeceanu, primit cu aplauze de colegi la Curtea de Apel, unde se judecă propunerea de arestare

Traian Berbeceanu a fost dus, joi, în jurul orei 14.00, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se judecă propunerea făcută de procurorii DIICOT privind arestarea sa preventivă.

Berbeceanu a fost aşteptat în sediul Curţii de Apel Alba Iulia de peste 20 de poliţişti, colegi de la BCCO Alba Iulia, care au început să îl aplaude în momentul în care a fost adus. El i-a îmbrăţişat pe unii dintre colegi pe holul din faţa sălii de judecată, în timp ce a fost aplaudat de ceilalţi.

Traian Berbeceanu nu a făcut declaraţii jurnaliştilor. Alături de Berbeceanu, la Curtea de Apel Alba Iulia au fost aduse alte două persoane, Titus Biriescu şi Anişoara Biriescu, cercetate în acelaşi dosar, pentru care procurorii au înaintat, de asemenea, propuneri de arestare preventivă.

Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost ridicat, miercuri, de trupe de intervenţie ale Jandarmeriei de la locuinţa sa din Deva, fiind dus la DIICOT Alba, unde, în urma audierilor, a fost reţinut pentru 24 de ore. După ce procurorii au emis ordonanţă de reţinere pe numele lui Berbeceanu, acesta a fost dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba.

După ce a fost ridicat de către anchetatori în urma pecheziţiei făcute la locuinţa sa, Berbeceanu a spus că este „cea mai mare mârşăvie care se putea întâmpla”.

El le-a spus jurnaliştilor că mai multe persoane pe care le-a cercetat, de-a lungul timpului, pentru infracţiuni deosebit de grave sunt „forţate să depună denunţuri calomnioase” împotriva sa şi a ofiţerilor săi, „sprijinite de structuri ale statului”.

„Aşa cum mă ştiţi de ani de zile, sunt un poliţist cinstit care şi-a făcut datoria şi asistaţi la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o eu în 20 de ani de poliţie, dar aveţi încredere că o să fie bine şi o să iasă adevărul la iveală! (…) Persoane pe care de-a lungul timpului le-am cercetat în stare de arest pentru infracţiuni deosebit de grave, persoane care au societăţi comerciale, care au dosare penale sunt forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea şi a ofiţerilor mei şi, bineînţeles, sprijinite de structuri ale statului care lucrează împotriva noastră, din păcate”, a declarat comisarul şef Berbeceanu.

Comisarul şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional.

În acest caz, procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire şase persoane, membri ai grupării infracţionale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiţii, asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, au înfiinţat şi folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operaţiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip „carusel”, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului.

De asemenea, învinuiţii şi-ar fi însuşit fără drept, „prin utilizarea unor manopere frauduloase”, aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

„Totodată, se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat”, potrivit procurorilor DIICOT.

În acelaşi dosar mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziţii domiciliare într-un dosar, l-a anunţat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.

Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar fi vizat şi viceprimarul Devei Ovidiu Moş (PSD). Acesta nu a putut fi contactat, primarul Devei, Petru Mărginean, declarând că nu ştie nimic despre o eventuală implicare a viceprimarului într-un dosar de evaziune fiscală şi că acesta se află, în prezent, într-o delegaţie la Bucureşti, la Ministerul Educaţiei.