Berceanu: Băsescu nu e genul cu MIŞTOURI. Îţi trage câte un cot la ficaţi de te îndoaie

Senatorul Radu Berceanu a afirmat că preşedintele Traian Băsescu nu va ţine seama de ameninţarea suspendării în cadrul consultărilor pentru desemnarea viitorului prim-ministru, scriu jurnaliştii de la "Gândul". "Frica nu există la Traian Băsescu", a spus Berceanu.

RomaniaTV.net
05 dec. 2012, 10:27
Berceanu: Băsescu nu e genul cu MIŞTOURI. Îţi trage câte un cot la ficaţi de te îndoaie

Democratul Radu Berceanu crede că „va fi extrem de greu ca Traian Băsescu să facă vreo chestiune” care să ocolească numirea lui Victor Ponta premier pentru a doua oară în situaţia în care USL va avea majoritatea parlamentarilor. Un „ajutor” în plus pentru USL vor fi dezertările din tabăra perdanţilor. Sfatul lui Berceanu pentru Antonescu şi Ponta: „Să nu se dea cu fundul de pământ ca femeile isterice”.

Pentru Berceanu un lucru este clar: Băsescu nu va numi un premier sub presiunea ameninţării cu suspendarea. „Traian Băsescu nu e genul cu miştouri. Îţi trage câte un cot la ficaţi de te îndoaie, aşa. E un căpitan de vapor. Punct! Iar dacă crede cineva că lui Traian Băsescu o să-i fie frică se înşală total. Frica nu există la Traian Băsescu„, spune Berceanu.

Teoria sa este că, „dacă USL ia 50% plus 1 parlamentari, nu voturi, ci mandate, o să fie foarte complicat. Pentru că în clipa aia toţi ştiu că au luat 51%, iar ăilalţi ştiu că au luat 49% şi dau din aripile independenţei din cauza alegerilor uninominale„.

„Dacă USL va avea majoritate de mandate va fi extrem de greu să se facă vreo chestiune. E foarte greu să-i disloce cineva. Iar el n-a spus că nu-l numeşte, a dat aşa de înţeles, ceea ce e altceva„, a explicat senatorul PDL, după o relaţie politică de aproape 23 de ani cu Traian Băsescu.

Din punct de vedere constituţional, spune Berceanu, Băsescu „poate să facă mişcările pe care le-a spus, n-are probleme să cheme partidele, nu alianţele la consultări” şi să numească premier orice politician.

Pronosticul fostului lider PDL în legătură cu negocierile de după 9 decembrie este că preşedintele se va agăţa de orice detaliu pentru a întoarce jocul în favoarea sa, dar nu va risca să desemneze „un premier de distracţie” pentru a fi respins de Parlament, cu atât mai mult dacă va exista presiunea unui vot pro-USL.

Dacă poate să se agaţe de orice chestie care poate să stea în picioare – nu de un pai cu care să se scufunde – Băsescu se va agăţa. Dar dacă dă un alt nume de premier decât ce cer ei, îl dă cu lucruri concrete, ştiind că va reuşi să facă majoritatea. Iar dacă nu va reuşi, va fi din cauza unei defecţiuni, dar nu va fi aşa, un premier de distracţie. Traian Băsescu nu va risca o astfel de chestie„, crede Berceanu.

Un scenariu de tipul Liviu Negoiţă nu se va repeta, susţine el, fiindcă „atunci a fost altceva”, o manevră care să blocheze planul Johannis al PSD-PNL. „Cinci persoane eram când l-a sunat pe Liviu. Aia a fost altceva, a fost o chestie strict legată de Johannis. Johannis e un băiat care nu înţelege ce vorbeşti cu el, cum era să fie prim-ministru?„, a comentat senatorul PDL.

Fostul ministru a povestit şi cum decurg de regulă consultările cu preşedintele. „La consultări, te bate pe spate, zice „33%, aha, bine. Şi aveţi un candidat de prim-ministru? Dar ce pregătire are? Aha, bine”. Asta-i consultarea. După care numeşte un candidat. Orice ar zice ei, dacă el numeşte pe altcineva, n-au de ce să facă o criză de isterie. Îl blocheaza în parlament şi gata. Nu trebuie să se dea Crin Antonescu şi Victor Ponta cu fundul de pământ. Dacă îi duce capul ies şi zic „Uite, domnul preşedinte iroseşte 10 zile din timpul României”, dar nu se comportă ca femeile isterice. Altfel o să se constate că sunt nişte neevoluaţi din punct de vedere politic”, spune Berceanu.

În varianta în care ies din alegeri cu un mandat sub 50%, liderii USL „vor avea însă o mare problemă”, crede senatorul PDL. „Băsescu aici e ăla care împarte lozurile”, spune el, pe principiul că „nu există niciun partid care să aibă vreun moment fără tensiuni interne”: „Dacă USL are 49% le mai trebuie 1%. E puţin, dar e foarte complicat, pentru că sunt ca purecele cu elefantul, iar elefantul după ce-şi vede rezolvată problema, la 1 martie are 65% din parlamentari de partea lui şi-i spune purecelui”.

În astfel de situaţii, Băsescu mizează pe faptul că „Unul vrea să fie preşedintele Senatului, al Camerei, dar nu-l vrea partidul. Alţi 20 vor să fie miniştri, vreo 60 doar speră, dar nu-i pune nimeni dacă e USL, s-ar putea să aibă lucruri care să îi lege”, crede Berceanu.