BERD evaluează pagubele provocate de inundaţii în Serbia şi Bosnia la trei miliarde de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a evaluat joi la peste trei miliarde de euro pagubele provocate în Serbia şi Bosnia la jumătatea lunii mai de cele mai mari inundaţii care au lovit aceste ţări în ultimul secol, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
30 mai 2014, 06:08
BERD evaluează pagubele provocate de inundaţii în Serbia şi Bosnia la trei miliarde de euro

Potrivit estimărilor preliminare şi foarte aproximative, valoarea pagubelor ar fi între 1,5 şi 2 miliarde de euro în Serbia şi în jur de 1,3 miliard de euro în Bosnia‘, precizează BERD într-un comunicat.

În afară de un mare număr de locuinţe care au fost distruse sau avariate, au fost afectate în special infrastructuri rutiere şi feroviare, sectoarele agricol (10 % din PIB în Serbia şi 6 % în Bosnia) şi energetic, potrivit aceleiaşi surse.

‘Esenţialul terenurilor arabile în zone inundate au fost distruse, pagubele în cele două ţări putându-se ridica în doar acest sector la sute de milioane de euro’, se menţionează în comunicat.

Aproape două milioane de persoane au fost afectate de inundaţii, soldate în total cu 77 de morţi în Serbia, Bosnia şi Croaţia, dintre care 51 doar în Serbia, iar 150.000 au fost evacuate, mai ales în Serbia şi Bosnia.

Situaţia s-a stabilizat de atunci, dar mai multe oraşe în aceste trei ţări au fost invadate de ape şi sate întregi, în special în Bosnia, au fost distruse de alunecări de teren.

BERD prevăzuse o creştere economică de 1,8 % în Bosnia şi 1% în Serbia în 2014, dar aceste previziuni vor trebui revizuite în scădere în urma acestor inundaţii.