BERD înrăutăţeşte estimarea economică pentru România şi avertizează asupra efectelor crizei politice

Publicat: Miercuri, 25 Iulie 2012 10:21 // Actualizat: Miercuri, 25 Iulie 2012 10:46 // Sursa: Mediafax

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum şi pentru 2013, avertizând că situaţia externă dificilă şi criza politică internă ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

Foto: adevarul.ro

Modificarea estimării economice aferente anului în curs inversează ultima revizuire de către BERD, din raportul din mai, când instituţia bancară ridicase prognoza pentru România de la 0,8% la 1,2%.

BERD a înrăutăţit şi aşteptările privind creşterea economiei României anul următor, de la 2,6% la 1,8%.

"Până recent, economia României se afla pe cale de a înregistra creştere robustă în 2012, după recuperarea din 2011. Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", se arată în raportul BERD.

În regiunea în care operează BERD, creşterea ar urma să încetinească de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an şi 3,2% în 2013, ca urmare a extinderii către Est a impactului crizei din zona euro. Ţările mai expuse din Europa Centrală şi de Sud-Est au înregistrat, deja, un avans economic mai slab, în timp ce declinul preţurilor materiilor prime a ajuns să afecteze Rusia şi alţi exportatori de profil.

În Europa de Sud-Est, regiune din care face parte România, BERD vede o incertitudine ridicată a perspectivelor economice pe termen scurt. Vulnerabilităţile sectorului financiar reprezintă principalul risc, având în vedere că cea mai mare parte a sistemului bancar este controlată de instituţii de credit din străinătate, dar şi depenţa de finanţarea externă în multe din aceste ţări.

Banca estimează un avans al regiunii de 0,7% în acest an şi de 1,7% anul următor. Precedenta prognoză a BERD, din mai, indica o creştere de 1% pentru anul în curs şi de 2,4% pentru anul următor.

Trei dintre statele din regiune în care operează BERD vor înregistra contracţie în acest an - Slovenia, 2%, Ungaria, 1,3%, şi Croaţia, 1,2%. Pentru Polonia, BERD a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere economică, de la 2,7% la 2,9%, în timp ce pentru Bulgaria a menţinut-o la 1,2%.

Rusia va înregistra în acest an o creştere de 3,1%, faţă de estimarea anterioară de 4,2%, ca urmare a impactului cererii mai reduse pentru materii prime. Turcia va înregistra o încetinire semnificativă, de la 8,5% anul trecut la 2,7%, motivele fiind declinul cererii interne şi impactul crizei din zona euro. BERD a urcat, însă, uşor prognoza de creştere pentru Turcia, de la 2,5% în mai la 2,7%.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H