Berlinul impune o taxă de parcare anuală de 500 de euro pentru persoanele care deţin SUV-uri şi 80 de euro pentru maşinile mai mici

Locurile de parcare devin din ce în ce rare în Berlin. Peste 1,2 milioane de maşini stau parcate în jur de 23 de ore pe zi. Vehicule sunt din ce în ce mai mari, astfel că autorităţile locale au impus o taxă de parcare mai scumpe. Taxele sunt în funcţie de dimensiune şi greutate. 

RomaniaTV.net
11 aug. 2020, 12:26
Berlinul impune o taxă de parcare anuală de 500 de euro pentru persoanele care deţin SUV-uri şi 80 de euro pentru maşinile mai mici

De exemplu, proprietarul unui SUV va trebui să plătească o taxă anuală de 500 de euro pentru permisul de parcare. Un şofer de maşină mică, pe de altă parte, va plăti o vignetă de parcare de 80 de euro. 

„Acesta este un pas important pentru a face mai mult spaţiu în oraş”, a declarat pentru Tagesspiegel purtătorul de cuvânt al GAL-ului, Matthias Dittmer. Taxele mai mari ar putea fi, de asemenea, un stimulent pentru a scăpa de propria mașină, spune Dittmer.

Citeşte şi: Germania începe testarea obligatorie a cetăţenilor care se întorc în ţară din zonele cu risc epidemic

Contextul este o modificare a reglementărilor privind traficul rutier adoptată în iunie. Până de curând, taxele de parcare în toată Germania erau limitate la un nivel foarte scăzut. Municipiile aveau voie să aibă o taxă anuală maximă de 30 – 70 euro de la rezidenți. În Berlin era de doar 10- 20 euro. 

Berlinul vrea să facă o parcare mai scumpă pentru șoferi. Senatul negociază în prezent reforma tarifelor. În trecut, s-a discutat în mod repetat despre prețul de 240 de euro. GAL-ul, în care sunt reprezentați simpli membri ai partidului și societatea civilă, consideră creşterea ca fiind nedreaptă. Șoferul SUV poate plăti mai mult pentru spațiul său de parcare decât proprietarul unei mașini mici, spune Dittmer. Cu toate acestea, ADAC nu consideră că acest argument este valabil.

Citeşte şi: Taxă pentru turiştii care merg în Grecia. Autorităţile elene cer bani pentru servicii medicale

ADAC consideră că taxele de 500 de euro sunt prea mari

„Este îndoielnic că dimensiunea autoturismului și veniturile proprietarului vehiculului merg mână în mână”, a explicat asociația atunci când a fost întrebată. Renunțarea la mașină nu trebuie forțată prin prețuri, „mai ales că în oraș sunt multe persoane care sunt dependente de mașină”. Cu toate acestea, ADAC va impune cu siguranță o creștere a taxelor de parcare.