Berlusconi câştigă votul din Parlament, dar nu mai are majoritate

Premierul italian Silvio Berlusconi a câştigat marţi votul din Parlament asupra cheltuielilor pe 2010, dar nu mai are majoritate, conform primelor rapoarte.

RomaniaTV.net
08 nov. 2011, 15:41
Berlusconi câştigă votul din Parlament, dar nu mai are majoritate

Prim-ministrul Italiei, Silvio Berlusconi, a câştigat votul asupra cheltuielilor bugetare, după ce opoziţia s-a abţinut, dar nu mai are majoritatea în Parlament, necesară în cazul unui vot de încredere, conform agenţiei Reuters.

Votul asupra revizuirii bugetului Italiei a trecut cu 308 voturi pentru, contra 321 de absenţe, potrivit BBC. Majoritatea de care avea nevoie Berlusconi era de 316 voturi. Opoziţia, deşi prezentă in sală, s-a abţinut de la vot pentru a pune în evidenţă cât de strânsă este majoritatea guvernului.

Votul de marţi era important în luarea unei decizii asupra demisiei lui Berlusconi din funcţie.

Ultimele informatii arată că atât opoziţia, cât şi Umberto Bossi, liderul partidului Liga Nordului, îi cer acum demisia lui Silvio Berlusconi, pe fondul pierderii majorităţii în Parlament.

Numele vehiculat pentru un posibil înlocuitor al premierului italian este Angelino Alfano, fost ministru al Justiţiei.

Stânga a anunţat că va depune în următoarele zile o moţiune de cenzură împotriva şefului guvernului.

UPDATE: O agenţie de ştiri italiană anunţă că premierul Silvio Berlusconi se va întâlni marţi seară cu preşedintele italian, pe fondul pierderii majorităţii în Parlament şi a presiunii din partea propriei coaliţii si a opoziţiei de a demisiona, informează Newser.

Citând surse din cadrul guvernului, agenţia de ştiri ANSA susţine ca Berlusconi nu îşi va prezenta demisia marţi preşedintelui Giorgio Napolitano, ci va discuta rezultatele votului din timpul zilei.