Bernanke avertizează că progresele în reducerea şomajului din SUA s-ar putea evapora

Economia Statelor Unite trebuie să se întărească pentru ca reducerea ratei şomajului, aflată încă la un nivel inacceptabil de ridicat, să continue, a declarat miercuri preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, sugerând că suplimentarea lichidităţilor din piaţă rămâne o opţiune.

RomaniaTV.net
29 feb. 2012, 17:45
Bernanke avertizează că progresele în reducerea şomajului din SUA s-ar putea evapora

„Piaţa muncii este departe de normalitate. Îmbunătăţirea în continuare a condiţiilor de pe piaţa muncii necesită o creştere solidă a cererii şi a producţiei”, a afirmat Bernanke în faţa unei comisii a Congresului, transmite Reuters.

Scăderea rapidă a ratei şomajului din ultimele luni, de la 9,1% în august anul trecut la 8,3% în ianuarie, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, a surprins analiştii, având în vedere performanţele economice relativ modeste.

„Declinul şomajului în ultimul an a fost ceva mai rapid decât ne-am aşteptat, dat fiind faptul că economia a avansat la nivelul sau sub trendul pe termen lung”, a spus şeful Fed.

Tonul precaut al lui Bernanke sugerează că banca centrală continuă să analizeze dacă economia are nevoie de o nouă doză de stimuli monetari, prin intermediul achiziţiilor de obligaţiuni.

Fed a redus dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero în 2008, iar de atunci a cumpărat obligaţiuni în valoare de 2.300 de miliarde de dolari, pentru susţinerea economiei.

După şedinţa de politică monetară de la sfârşitul lui ianuarie, Fed a anunţat că dobânda cheie va rămâne la un nivel excepţional de scăzut până la sfârşitul lui 2014.

Pe de altă parte, Bernanke a avertizat că majorarea cotaţiei petrolului din cauza tensiunilor geopolitice legate de programul nuclear iranian ar putea genera accelerarea inflaţiei şi reducerea consumului, pentru o perioadă.

„Preţul benzinei a crescut, fiind probabil să accelereze temporar inflaţia şi să reducă puterea de cumpărare”, a spus şeful Fed.

Nervozitatea din pieţe legată de oferta de petrol a urcat săptămâna trecută cotaţia acestuia la maximul ultimelor 10 luni, de circa 125 dolari pe baril, iar în Statele Unite preţul benzinei se apropie de 4 dolari galonul, punând în pericol redresarea economică.