„Bestia din Est” loveşte Europa, ger şi viscol din Siberia. Cel puţin zece persoane au murit din cauza frigului

Un front de aer polar a adus ger şi viscol în cea mai mare parte din Europa, a cauzat cel puţin zece decese în ultimele trei zile şi a perturbat grav traficul aerian, rutier şi feroviar, informează site-ul postului France 24.

27 feb. 2018, 08:30
„Bestia din Est” loveşte Europa, ger şi viscol din Siberia. Cel puţin zece persoane au murit din cauza frigului

Poreclit de tabloidele britanice, frontul de aer polar originar din Siberia a provocat temperaturi scăzute în Europa, în timp ce în zona arctică se înregistrează o perioadă neobişnuită de caldă.

Cea mai scăzută temperatură în Europa a fost înregistrată la Dolina Campoluzz, în nordul Italiei, la o staţie meteorologică aflată la altitudinea de 1,768 de metri, unde au fost -40 de grade Celsius.

Şi la noi înţară este ger de crapă pietrele. Temperaturile resimţite sunt de ger sibierian, coborând chiar şi sub minus 52 de grade Celsius (vezi hărţile ANM ataşate).

Vezi şi: Ninsori şi ger în întreaga ţară, temperaturi resimţite de -52 de grade

Indicele de răcire a coborât la valoarea -51, mult sub pragul suportabilităţii, în zona Ţarcu din judeţul Caraş Severin. La Calimani sunt resimţite -52 grade, Bisoca -43 grade, Semenic -37 grade, Slobozia -31 grade Celsius.

Bucureştiul se află sub cod portocaliu de ninsori şi vânt, temperaturile resimţite fiind cu mult sub cele prognozate de meteorologi. Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa la ora 8.00 o temperatura real resimţită de -16 grade Celsius la Filarat, în timp ce la staţia meteo din Băneasa indicele de răcire arată -11 grade Celsius.

O femeie de 83 de ani din comuna ialomiţeană Adâncata a murit, marţi, la spital, după ce a fost găsită pe stradă, acoperită cu zăpadă. Necropsia urmează să stabilească dacă decesul a survenit din cauza frigului.

Un orășel izolat din Siberia este cel mai friguros de pe Pământ. Iarna, temperaturile de aici scad constant sub valoarea de -40 de grade Celsius, dar localnicii au învățat să facă față cu brio sezonului geros.

Cunoscut și sub denumirea „Polul gerului”, orășelul Oymyakon este locul în care s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din emisfera nordică și cea mai geroasă localitate de pe Pământ.

Recordul de temperatură negativă este de -71,2 grade Celsius

Luna decembrie 2017 a stabilit un record, în Rusia, când soarele a strălucit, în total, doar șase minute, în Moscova. Iar în provincia Yakutia, unde se află și orașul Oymyakon, temperaturile au scăzut sub -60 de grade Celsius, scrie BBC News.