Bookster este un serviciu care a prins foarte bine pe piaţa românească, printre clienţii abonaţi aflându-se cele mai mari companii de retail, banking, IT, telecom, alimentaţie, pharma şi altele. Practic, dacă lucrezi pentru unul dintre marii angajatori ai României, aproape sigur ai abonament Bookster.
Totuşi, cu tot capitalul de imagine şi susţinerea care derivă din aceste parteneriate, Bookster a fost acţionat în instanţă de Asociaţia Editorilor din România şi un grup de zece edituri, printre care şi cele mai mari din ţară, Nemira, Polirom şi Humanitas.
Nu doar Bookster este dată în judecată de edituri, ci și Ministerul Culturii, care oferă avizele de funcţionare pentru bibliotecile din România, conform ZF.ro.
„Editurile implicate în procesul împotriva bibliotecii publice Bookster şi a Ministerului Culturii susţin că din cauză că oamenii pot împrumuta gratuit cărţi de la o bibliotecă publică, vânzările editurilor pot scădea”, spun oficialii Bookster. Trebuie menţionat însă că bibliotecile publice şi private există în lume de secole, iar funcţionarea acestora este reglementată prin lege, adaugă ei.
Oficialii Bookster mai spun că Ministerul Culturii este chemat în judecată pentru un aspect procedural şi anume faptul că autorizaţia de funcţionare a bibliotecii publice Bookster se numeşte „Aviz de funcționare” şi nu „Decizie”, aşa cum susţin editurile că ar fi trebuit.
Bookster a oferit spre împrumut peste două milioane de cărţi în 2018.