Biden se pregăteşte să acorde ajutor Ucrainei pentru a ataca Peninsula Crimeea

Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei, relatează The New York Times.

19 ian. 2023, 08:49
Biden se pregăteşte să acorde ajutor Ucrainei pentru a ataca Peninsula Crimeea

Statele Unite au susţinut tot timpul că peninsula Crimeea – anexată ilegal de Moscova în 2014 – este parte a Ucrainei. Cu toate acestea, administraţia Biden a menţinut o linie intransigentă de la invazia rusă din februarie 2022, refuzând să furnizeze Kievului armele de care ar avea nevoie pentru a ţinti peninsula Crimeea, pe care Rusia o foloseşte ca bază pentru a lansa lovituri devastatoare. Acum, această linie dură a administraţiei americane începe să se înmoaie, scrie NYT.

După luni de discuţii cu oficialii ucraineni, administraţia Biden începe în cele din urmă să admită că Kievul ar avea nevoie de puterea necesară pentru a lovi acest „sanctuar” rusesc, chiar dacă o astfel de mişcare ar creşte riscul de escaladare, au declarat mai mulţi oficiali americani citaţi sub protecţia anonimatului de cotidianul newyorkez.

Flexibilizarea poziţiei s-a produs pe măsură ce administraţia Biden a început să fie convinsă că dacă armata ucraineană arată Moscovei că îi poate ameninţa controlul asupra Crimeei, asta ar consolida poziţia Kievului în orice negocieri viitoare. În plus, temerile că Kremlinul ar putea riposta folosind o armă nucleară tactică s-au diminuat, au declarat oficialii şi experţii americani, deşi aceştia au avertizat că riscul rămâne totuşi valabil.

Noua atitudine cu privire la Crimeea arată cât de departe au ajuns oficialii administraţiei Biden faţă de începutul războiului, când erau reticenţi chiar şi în a recunoaşte public faptul că Statele Unite furnizau rachete antiaeriene Stinger pentru trupele ucrainene, punctează The New York Times, citat de News.ro. Acum, scrie cotidianul, administraţia Biden ia în considerare ceea ce ar fi una dintre cele mai îndrăzneţe mişcări ale sale de până acum, ajutând Ucraina să atace peninsula pe care preşedintele Vladimir Putin o consideră parte integrantă a încercării sale de a restabili gloria de altădată a Rusiei.

Vehiculele Bradley, împreună cu tancurile britanice şi vehiculele blindate de luptă pe care Franţa şi Germania au fost de acord să le trimită ar putea fi avangarda unei forţe blindate pe care Ucraina ar putea să o folosească într-o contraofensivă în această iarnă sau în primăvară, spun analiştii.

Citeşte şi: Zelenski, după prăbuşirea elicopterului lângă grădiniţă: „Am pierdut oameni care erau profesionişti, patrioţi”

„Credem că acum este momentul potrivit pentru a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina”, a declarat marţi ministrul britanic de externe, James Cleverly, aflat într-o vizită la Washington. „Nu putem permite ca acest lucru să se prelungească şi să devină un fel de impas de uzură de tipul Primului Război Mondial”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Londra

Ministerul britanic al Apărării a declarat săptămâna trecută, într-un mesaj pe Twitter, că în ultimele săptămâni, Rusia şi-a consolidat fortificaţiile defensive în centrul regiunii Zaporojie, în apropierea punţii terestre dinspre Crimeea. Dacă Ucraina se concentrează pe recuperarea Zaporojiei, atunci atacurile preliminare ar putea include lovirea unor ţinte din Crimeea, aflată în apropiere. „Un avans major al Ucrainei în Zaporojie ar pune serios la îndoială viabilitatea punţii tereste a Rusiei”, arată evaluarea britanică.

Ucraina dispune, de asemenea, de sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune HIMARS, furnizate de americani. Odată cu recucerirea, anul trecut, a oraşului Herson din sud, avanposturile ucrainene le pot folosi acum pentru a lovi principalele rute de aprovizionare care ies din Crimeea, a declarat un oficial militar american.

Cu toate acestea, în ciuda armamentului suplimentar, administraţia Biden nu crede că Ucraina poate cuceri militar Crimeea – şi, într-adevăr, există încă temeri că o astfel de mişcare l-ar putea determina pe Putin să riposteze cu un răspuns escaladat. Dar, au spus oficialii, evaluarea lor acum este că Rusia trebuie să creadă că Crimeea este în pericol, în parte pentru a întări poziţia Ucrainei în orice negocieri viitoare.

Prin demonstrarea capacităţiI de a lovi în Crimeea, spun oficialii americani, Ucraina ar putea arăta că nu este stabil controlul rusesc. De asemenea, administraţia Biden crede din ce în ce mai mult că lovirea liniilor din spate pe care Rusia le are în Crimeea ar putea afecta grav capacitatea Moscovei de a-şi împinge frontul mai departe în Ucraina, spun oficialii.

„Fără Crimeea, totul se prăbuşeşte”, a declarat Evelyn Farkas, principalul oficial al Pentagonului pentru Ucraina din timpul administraţiei Obama.

Pe de altă parte, oficialii americani recunosc că nu ştiu cum va reacţiona Vladimir Putin dacă Ucraina va ataca Crimeea folosind arme furnizate de americani. Putin şi publicul rus consideră Crimeea ca făcând parte din Rusia, astfel că loviturile de acolo ar putea consolida sprijinul populaţiei pentru război.

Citeşte şi: Rusia plănuieşte atacul decisiv asupra Ucrainei. Planul lui Putin ar aduce o nouă mobilizare