Bilanţul erupţiei vulcanice din Noua Zeelandă a ajuns la 19 morţi

Poliția a informat că o altă persoană a decedat noaptea trecută într-un spital din Auckland, anunță theguardian.com. Astfel bilanţul victimelor după erupţia vulcanului de pe Insula Alba a ajuns la 19 morţi.

RomaniaTV.net
23 dec. 2019, 08:14
Bilanţul erupţiei vulcanice din Noua Zeelandă a ajuns la 19 morţi

UPDATE: În Noua Zeelandă au fost suspendate căutările în cazul a două persoane date dispărute după erupția vulcanului White Island, informează AFP. „Căutările întreprinse pentru a găsi cele două persoane dispărute în cursul erupţiei de pe White Island au fost suspendate”, a anunţat marţi Andy McGregor, responsabil al poliţiei din Bay of Plenty. Familiile au fost anunțate despre această decizie, iar căutările ar putea fi reluate dacă vor apărea indicii despre un loc precis de căutare. Până în prezent, nu există informații suplimentare, după importante căutări aeriene de-a lungul litoralului.

 

Vulcanul de pe Insula Albă care a erupt la începutul lunii decembrie, aruncând asupra insulei un val de cenușă, fum și gaze, este destinația preferată a turiștilor. Așa se face că în momentul erupției, pe insulă se aflau 47 de persoane, aproape jumătate dintre acestea fiind în prezent tratate în spitalele din Noua Zeelandă și Australia fiindcă au suferit arsuri grave.

Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat că ancheta cu privire la tragedie ar putea dura un an, iar sancțiunile penale ar putea ajunge până la cinci ani de închisoare pentru cei vinovați. Au existat discuții cu privire la accesul turiștilor pe insulă, în condițiile în care se știa că vulcanul este activ. Tragedia aceasta ar putea duce la schimbări majore în ceea ce privește industria turistică din Noua Zeelandă.

Vulcanul a erupt pe 9 decembrie și inițial au fost 13 morți și peste 24 de persoane rănite grav. Două victime nu au fost recuperate niciodată, se crede că au fost luate de apele oceanului. Inițial elicopterele și bărcile de salvare au ajutat răniții să părăsească insula, dar ulterior nu au revenit decât după patru zile, fiindcă regiunea rămânea una extrem de riscantă.

Multe dintre victime erau turiști australieni care se aflau într-o croazieră.