Bilanţ coronavirus 18 martie. Numărul infectărilor COVID-19, în scădere. 44 de morţi în ultimele 24 de ore

Numărul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-COV 2, care provocată COVID-19, este în scădere faţă de ziua precendentă. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.749 cazuri noi.

18 mart. 2022, 13:11
Bilanţ coronavirus 18 martie. Numărul infectărilor COVID-19, în scădere. 44 de morţi în ultimele 24 de ore

Bilanţ coronavirus 18 martie.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.749 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 284 mai puține decât în ziua anterioară. 443 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 220 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citeşte şi: Monica Pop trage semnalul de alarmă după ce s-a infectat cu COVID: „E posibil că acum să fie vorba despre un virus mixt! Nu am întâlnit aşa ceva în viaţa mea!”

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.120 cu 167 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 465 de persoane, cu 37 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 465 de pacienți internați la ATI, 414 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 214 sunt minori, 212 fiind internați în secții, cu 6 mai mult decât în ziua anterioară și 2 la ATI, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară.

Citeşte şi: Europa, cuprinsă de un nou val al pandemiei. Ce ţări au înregistrat un nou vârf de infectări

Bilanţ coronavirus 18 martie. Până astăzi, 64.625 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat. 

În intervalul 17.03.2022 (10:00) – 18.03.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 44 decese (24 bărbați și 20 femei), dintre care 8 anterioare intervalului de referință.

Dintre cele 44 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 18 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 15 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

43 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 44 pacienți decedați, 37 au fost nevaccinați și 7 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta peste 60 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 10.830 teste RT-PCR (6.189 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.641 la cerere) și 22.544 de teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.658.020 teste RT-PCR și 9.055.063 teste rapide antigenice.

Alexandru Rafila anunţă un posibil val şase: „Transmiterea comunitară nu încetează, oricând poate apărea o nouă tulpină”

Alexandru Rafila este supărat din cauza numărului mare de cazuri. „Eu am propus eliminarea etapizată a restricțiilor. S-a considerat că nu mai e cazul. Nici un fel de problemă”

„Un eventual val şase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puţin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val şase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val şase. Un val şase presupune o altă tulpină care circulă şi care se transmite susţinut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, aşa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populaţia în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Întrebat despre creşterea numărului de cazuri în Franţa, Germania, Italia şi Austria, dar şi despre situaţia din China, ministrul Sănătăţii a spus că sunt situaţii cu totul diferite în China şi Europa şi că nu crede că e o comparaţie care stă în picioare.

„În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general şi în China în special varianta Omicron a circulat mai puţin, de asta nu aş face astfel de comparaţii. În mod evident şi în Europa de Vest, pe măsură ce interacţiunile sociale au crescut şi transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creştere a numărului de cazuri şi nu vedem o creştere a numărului de cazuri în spitale (…). Rămâne să vedem şi în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creşterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează şi cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creşterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme uşoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.