BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. Cea mai neagră zi, 308 cazuri noi, ne apropiem galopant de scenariul 4. 31 de pacienţi în stare critică

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că autorităţile române se aşteaptă la un vârf al epidemiei generate de noul coronavirus în a doua jumătate a lunii aprilie, acesta spunând că la acel moment se aşteaptă ca în România aproximativ 10.000 de pacienţi să fi fost diagnosticaţi. Tătaru spune că se poate discuta şi despre un al doilea vârf al epidemiei, dar că amploarea acestuia depinde foarte mult de modul cum va evolua epidemia. Ministrul Sănătăţii a precizat să pregăteşte o nouă ordonanţă militară cu noi măsuri. Ultimul bilanț OFICIAL arată 308 cazuri noi de coronavirus, s-a ajuns la 1760 de cazuri în total.

29 mart. 2020, 09:28
BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. Cea mai neagră zi, 308 cazuri noi, ne apropiem galopant de scenariul 4. 31 de pacienţi în stare critică

Grupul de Comunicare Strategică a făcut public noul bilanț al persoanelor infectate cu noul coronavirus.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 803 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 27 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până astăzi, 29 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.760 de persoane confirmate pozitiv, 169 au fost declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 79 la București, 17 la Iași, 7 la Craiova, 9 la Constanța și 2 la Cluj).

Avertismentul medicului Alexandru Rafila, despre coronavirus: „România va depăşi numărul de 2000 de persoane infectate cu COVID-19”

Totodată, până acum 38 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța și Ialomița, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 308 noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 0 și 89 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 38 de pacienți, dintre care 31 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 21.460 de teste, din care 1.400 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.018 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.118 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 229 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 5.393 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, polițiștii au depistat 33.484 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.089.939 de lei.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 73 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 52 în Italia, 6 în Germania, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 12 cetățeni români aflați în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franța, unul în Germania și unul în Marea Britanie, au decedat.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. Tătaru: România se apropie de scenariul patru, în care pacienţii cu simptome uşoare vor fi trataţi acasă

 
Noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, susţine că România se apropie de scenariul patru, în care pacienţii cu simptome uşoare vor fi trataţi acasă, urmând a fi duşi  la spital doar cei cu simptome moderat-severe, care vor fi duşi la secţiile de boli infecţioase şi crei critici, care vor fi trataţi în secţiile ATI.
Acesta spune că în acest scenariu, în care numărul pacienţilor diagnosticaţi va depăşi 2000, personalul medical pozitiv la Covid -19 dar asimptomatic va trata pacienţii spitalizaţi, iar spitalele suport, 36 la număr, vor primi şi ele pacienţi infectaţi, în cele 8000 de paturi pe care aceste spitale le însumează.
 

Încă un român a murit de coronavirus. Bilanţul decedaţilor a urcat la 38 în România

 

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA.: Se aşteaptă un vârf al epidemiei de Covid-19 în a doua jumătate a lunii aprilie

 
Ministrul Sănătăţii spune că autorităţile române se aşteaptă la un vârf al epidemiei de Covid-19 în a doua jumătate a lunii aprilie.
„Suntem în România într-un moment în care preconizăm un vârf al acestei pandemii spre a doua jumătate a lunii aprilie, cu un număr mediu de cazuri în jur de 10.000 dar trebuie să ne gândim că acest număr poate fluctua în funcţie de evoluţia ulterioară şi a respectării anumitor reguli pe care trebuie să ni le impunem. (…) Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit atunci vom avea şi efecte nefaste cu cazuri critice şi cu destul de multe decese” a afirmat Nelu Tătaru.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că a observat că unele anchete epidemiologice realizate în cazul unor bolnavi de Covid-19 au fost incomplete sau nu au urmărit contacţii şi la un moment dat se pierd. El a mai spus că nu îl încălzeşte cu nimic să vadă că sunt stocuri de medicamente, dacă acestea nu sunt acolo unde trebuie şi crede că trebuie schimbat managementul locale al unităţilor sanitare.

Nelu Tătaru a declarat că doreşte ca testarea persoanele suspectate de Covid-19 să fie făcută conforma anchtetelor epidemiologice, iar acestea să fie corecte şi ample.

“Voi accentua mai mult pe acele protocoale care trebuie respectate la nivel local, se vor face iar instruiri, echipamente de protecţie, aparatură care trebuie la nivel local, începând cu spitalele de fază 1, fază 2 şi apoi fază 3, o recăpătare a încrederii personalului medical în el însuşi, o testare care trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice dacă aceste anchete epidemiologice vor fi corecte şi ample. Din ce am putut observa, am văzut anchete terminate la jumătate sau incomplete care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacţii în sine şi care se pierd la un moment dat”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că trebuie schimbat managementul local al unităţilor sanitare. 

“Un management local al unităţilor sanitare care trebuie schimbat şi adaptat în relaţia cu personalul medical, nu mă încălzeşte cu nimic să văd că sunt stocuri de medicamente,  dar nu sunt acolo unde trebuie. Trebuie reaşezată ca primă linie UPU, ATI, Boli Infecţioase, iar apoi celelalte secţii. Colaborarea cu ministerul de Interne pentru aceste dotări este completă, DSP-urile vor lua în acest sens şi măsuri vizavi de medicii de familie, am solicitat să aibă legătură şi cu tot ce înseamnă medicii stomatologi, am solicitat ca şi în colaborare cu Instituţia Prefectului, mă refer la Suceava, să avem şi acele dotări pentru staţiile de ambulanţă, pentru SMURD şi pentru UPU, dar priorităţile vor fi aprovizionarea cu materiale sanitare, aprovizionarea cu echipamente de protecţie şi medicamente a spitalelor care sunt de suport Covid în toate judeţele, precum şi testările confiorm anchetelor epidemilorce şi pentru personalul medical aflat în prima linie”, a explicat Nelu Tătaru.

El a menţionat că orice persoană care vine la spital cu o infecţie respiratorie şi are test negativ la gripă, va fi testată şi pentru coronavirus.

Întrebat ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.