BILANŢ CORONAVIRUS SUEDIA. 77 de noi morţi în 24 de ore, 870 în total

Majoritatea statelor europene au introdus măsuri dure de izolare și sancțiuni drastice pentru cei care nu le respectă, totul pentru a evita răspândirea epidemiei de coronavirus. Nu și Suedia, dar numărul morţilor se adună şi în această ţară.  

10 apr. 2020, 19:43

În această țară restaurantele și barurile sunt deschise, la fel și locurile de joacă și școlile, iar guvernul se bazează pe responsabilitatea cetățenilor pentru ține numărul infecțiilor sub control.

Este o abordare controversată, criticată de președintele SUA, Donald Trump. „Suedia a făcut asta, imunitatea de grup. Suedia are mari probleme acum”, a spus Trump marți.

Pandemia de coronavirus a făcut peste 100.000 de decese la nivel global

Guvernul suedez este convins că abordarea sa va funcționa. Ministrul de Externe Ann Linde a declarat miercuri pentru un post de televiziune că președintele Trump „greșește” când spune că Suedia urmează teoria „imunității de grup” – atunci când permite îmbolnăvirea cetățenilor și îi protejează pe cei vulnerabili, populația dobândind astfel imunitate contra virusului. 

Potrivit lui Linde, strategia Suediei este următoarea: „Fără izolare și ne bazăm foarte mult pe responsabilitatea fiecărui cetățean”. Anders Tegnell, Epidemiolog de stat al Agenției de Sănătate Publică din Suedia, respinge criticile lui Trump. „Cred că Suedia se descurcă foarte bine”, a spus Tegnell pentru Expressen, publicație afiliată CNN. „Produce rezultate bune așa cum a făcut mereu. Până acum sistemul de sănătate suedez se descurcă fantastic cu pandemia”.

Până pe 10 aprilie, Suedia are 870 de morţi, 77 numai în ultimele 24 de ore, şi un total de 9685 de cazuri, cu 544 mai multe faţă de ultima raportare