Bilanţ vaccinare 20 aprilie 2021. Aproape 90.000 de români s-au imunizat, record pentru o zi de vaccinare

Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore, 141 reacții comune și minore.

20 apr. 2021, 18:04
Bilanţ vaccinare 20 aprilie 2021. Aproape 90.000 de români s-au imunizat, record pentru o zi de vaccinare

Bilanţ vaccinare 20 aprilie 2021.

Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 88.884 de doze de vaccin, dintre care 68.966 – Pfizer, 10.038 – AstraZeneca şi 9.880 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

1. Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (în ultimele 24 de ore): 88.884, la un număr de 88.884 persoane din care:
– 61.642 persoane vaccinate cu 1 doză;
– 27.242 persoane vaccinate cu 2 doze.
2. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020): 4.395.865, la un număr de 2.737.514 persoane din care:
– 1.079.163 persoane vaccinate cu 1 doză;
– 1.658.351 persoane vaccinate cu 2 doze.
3. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 141 reacții comune și minore, din care:
– 11 reacții de tip local;
– 130 reacții generale.
4. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020):
13.128 reacții comune și minore (3,0/1000 doze administrate), din care:
– 1.346 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
– 11.782 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
* Menționăm că 133 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Bilanţ vaccinare 20 aprilie 2021. Cei care nu pot accesa platforma, în special din mediul rural, se pot programa telefonic la call-center sau se trec pe listă la centru

Persoanele care nu pot accesa platforma de vaccinare pentru a se programa, așa cum se întâmplă cu cele din mediul rural, vor putea să se programeze direct, telefonic, prin call-center sau pot merge la centrul de vaccinare unde să se treacă pe listă, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

„Extindem mijloacele prin care o persoană poate să aibă acces la un centru de vaccinare. În special în mediul rural este dificilă accesarea platformei și trebuie soluții complementare.

Am identificat două soluții. Una este posibilitatea de programare telefonică, prin operatorul de call-center, persoana se va programa direct în centru fără să fie nevoie de un cont în platformă.

A doua este ca persoanele să se programeze direct la centru. Persoanele pot merge la centrul de vaccinare, se trec pe listă și se va stabili data când să vină”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță a adăugat că miercuri va începe activitatea de vaccinare în centre, prin sprijinul echipelor mobile. Sunt 14 județe în care va demara această etapă, urmând să intre și altele, pe rând.

„De mâine, începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile. (…) Avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare. Sigur că vor intra, rând pe rând, şi alte judeţe. (…) Avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate, vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce au nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate”, a declarat el.

Judeţele în care vor fi dislocate centre mobile pentru vaccinarea anti-COVID sunt Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Sibiu.

Valeriu Gheorghiţă a informat că pentru centrele mobile vor fi distribuite, „pentru moment”, vaccinuri de la compania Moderna, care permit din punct de vedere logistic organizarea activităţilor, având în vedere stabilitatea la temperaturi obişnuite, de plus 2 – 8 grade Celsius, pentru 30 de zile.

„Au fost stabilite şi o serie de criterii de organizare a activităţii de vaccinare, în mod deosebit prin intermediul operatorilor economici, operatorii privaţi. Aşa cum s-a menţionat deja, vorbim de angajaţii proprii, de angajaţii altor operatori economici cu care sunt în relaţie contractuală, precum şi membrii familiei acestora. Vorbim de cele trei tipuri de vaccinuri disponibile, nu vorbim doar de un vaccin disponibil”, a spus medicul Gheorghiță.

Bilanţ vaccinare 20 aprilie 2021.Vaccinarea cu vaccinul Johnson&Johnson are ca ”efect secundar foarte rar” formarea unor unor cheaguri de sânge, dar beneficiile sunt mai importante decât riscurile

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că este necesar ca Jojnson&Johnson să avertizeze cu privire la formarea unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu vaccinul împotriva covid-19 J&J, pe care le consideră ”efecte foarte rare ale vaccinului” laboratorului american, relatează The Associated Press.

BILANȚ CORONAVIRUS 20 aprilie. Zi neagră în România! RECORD absolut de DECESE COVID

Johnson&Johson şi-a oprit săptămâna trecută desfăşurarea vaccinului în Europa, după ce Agenţia americană a medicamentuui (FDA) a oprit temporar vaccinarea cu acest vaccin, din cauza descoperirii a şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi unui deces, după vaccinarea a aproape şapte milioane de oameni.

EMA a reafrmat astfel că vaccinul Janssen, o filială a Johnson&Johnson, este sigur şi eficient. Însă stabileşte că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie adăugată efectelor secundare rare ale acestui vaccin.
Johnson&Johnson urma să livreze UE 55 de milioane de doze de vaccin în al doilea trimestru. EMA precizează că analizează toate probele din Statele Unite, cu privire la opt cazuri grave şi rare, inclusiv unul mortal, de formarea a unor cheaguri de sânge şi o scădere a nivelului trombocitelor.

Se schimbă modalitatea de programare pentru vaccinarea anti-COVID. Gheorghiţă: Începe vaccinarea prin centrele mobile şi în spitale non-COVID