BILANȚ VACCINARE 30 MARTIE. Numărul persoanelor vaccinate se apropie de DOUĂ MILIOANE

30 03. 2021, 18:12

BILANȚ VACCINARE 30 MARTIE. Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 30 martie a.c., ora 17.00, este următoarea:

În ultimele 24 de ore au fsot vaccinați 64.418 de români, dintre care 52.377 cu serul produs de Pfizer, 4,477 cu Moderna și 7.564 cu vaccinul produs de compania AstraZeneca. De asemenea, 950.753 de români au fost vaccinați cu prima doză, în timp ce 1.039.639 au fost vaccinați cu ambele doze. De la debutul campaniei de vaccinare din România au fost vaccinate 1.990.392 de români.

BILANȚ VACCINARE 30 MARTIE. De asemenea, au fost raportate 200 de reacții adverse în ultimele 24 de ore. Cele mai multe au fost la vaccinul produs de compania AstraZeneca, 19 la Moderna și 85 la vaccinul produs de Pfizer. De la debutul campaniei de vaccinare au fost raportate 10.360 de reacții adverse.

Citește și: Monica Pop dă de pământ cu campania de vaccinare: ”Orice vaccinat se poate infecta. Nu are nicio relevanță”

Vaccinul AstraZeneca îşi schimbă denumirea

Vaccinul rămâne neschimbat, dar noul nume va fi însoțit și de un nou ambalaj. Serul este în continuare aprobat pentru a fi folosit în Uniunea Europeană. Vaccinul AstraZeneca a fost redenumit, informează publicația franceză Le Point. Schimbarea denumirii în Vaxzevria a fost aprobată în data de 25 martie de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Compania farmaceutică AstraZeneca a redus în luna martie de la 79% la 76% eficienţa vaccinului său împotriva COVID-19 în actualizarea studiului din SUA, după ce autorităţile americane au cerut o revizuire a datelor iniţiale. Rezultatele, foarte asemănătoare cu cele originale, indică şi o eficienţă de 85% în cazurile simptomatice de COVID-19 în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani şi de 100% în cazurile grave ale bolii sau spitalizărilor.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 32.449 de voluntari din SUA, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori placebo. Inițial, compania a anunţat că vaccinul său are o eficienţă de 79%, lucru considerat „încurajator” de Casa Albă. Totuşi, un grup independent de experţi ce consiliază Administraţia Biden şi-a exprimat preocuparea, semnalând că datele utilizate pentru studiu ar putea să nu fie actualizate şi a sesizat autorităţile în acest sens.

Citește și: Diana Şoşoacă, revoltată de faptul că sălile de fitness au fost închise: „Dacă eu vreau să trag de fiare, de ce nu mi se permite?”