Bild: Zelenski a refuzat să se întâlnească cu preşedintele Germaniei, din cauza legăturilor acestuia cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să se întâlnească cu președintele german Frank-Walter Steinmeier miercuri, la Kiev, din cauza legăturilor sale strânse ale acestuia, Rusia, a scris ziarul german Bild, citând surse din guvernul ucrainean.

12 apr. 2022, 19:14
Bild: Zelenski a refuzat să se întâlnească cu preşedintele Germaniei, din cauza legăturilor acestuia cu Rusia

Zelenski ar fi trebuit să-l primească pe Steinmeier la Kiev miercuri, 13 aprilie. Potrivit publicației germane Bild, motivul refuzului preşedintelui Ucrainei a fost „legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia din ultimii ani, inclusiv, în calitate de ministru de externe, cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov”. Anterior, liderul german a confirmat că este gata să plece la Kiev cu colegi din Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, însă autoritățile ucrainene au considerat prezența lui indezirabilă.

Al doilea argument pentru refuzul lui Zelenski de a-l primi pe preşedintele Germaniei, potrivit ziarului, a fost susținerea lui Steinmeier pentru „controversatul gazoduct Nord Stream 2” și faptul că politicianul „este considerat arhitectul politicii ruse a guvernului federal”. Surse media au raportat că biroul rezidentului Germaniei a primit un refuz aspru de la Kiev, dar posibilitatea de a organiza o întâlnire în viitor nu este exclusă.

Citeşte şi Zelenski evocă dimensiunile dezastrului. „Sunt zeci de mii de morţi, iar ruşii nu opresc ofensiva”

Totuşi, săptămâna trecută, Frank-Walter Steinmeier, mult timp un susținător al apropierii Occidentului de Rusia, își regreta poziția, în special susținerea pentru gazoductul Nord Stream 2, despre care spune că a fost „o greșeală clară”. El recunoaște totodată că s-a înșelat „ca mulți alții” în privința lui Vladimir Putin. „Nu am reușit să construim o casă europeană comună”, a declarat Steinmeier. „Nu am crezut că Vladimir Putin își va duce țara către ruină completă, economică, politică și morală, doar de dragul nebuniei sale imperiale”, a adăugat el. „În acest sens, eu, ca și alții, m-am înșelat”, a afirmat președintele german.

Citeşte şi Acum poţi să te îmbraci ca Zelenski. Cum s-au viralizat hainele purtate de preşedintele ucrainean şi cât costă