Bill Gates cumpără cu 170 de milioane de dolari un palat din secolul al XVII-lea, din Roma. Clădirea istorică va fi primul hotel de 6 stele din capitala Italiei

Bill Gates cumpără un Palazzo Marini, din Roma, pentru a-l transforma într-un hotel luxos de şase stele integrat în Four Seasons Hotels and Resorts, lanţul pe care îl deține împreună cu un prinţ saudit.

28 iun. 2022, 12:23
Bill Gates cumpără cu 170 de milioane de dolari un palat din secolul al XVII-lea, din Roma. Clădirea istorică va fi primul hotel de 6 stele din capitala Italiei

Four Seasons a plătit un avans de 21 de milioane de dolari pentru prețul de achiziție de 170 de milioane de dolari al Palazzo Marini, un complex care dateasză din secolul al XVII-lea şi situat la doar câțiva pași de Fontana Trevi, potrivit documentelor aflate la Primăria Romei.

Gates controlează Four Seasons prin Cascade Investment LLC, la investiție adăugându-se ca acţionar minoritar Prințului Alwaleed bin Talal, „autoproclamatul răspuns al Arabiei Saudite la Warren Buffett”, după cum scrie Daily Mail. Kingdom Holding Company (KHC) a lui Alwaleed a făcut milioane de investiții în companii precum Uber, Citigroup și Lyft, iar firma este unul dintre susținătorii financiari externi ai cumpărării Twitter de către Elon Musk.

Cascade și KHC au încheiat pentru prima dată un parteneriat în 2007, când au cumpărat Four Seasons. În luna ianuarie, Cascade și-a majorat pachetul de acțiuni la 71,25%, cumpărând jumătate din participația anterioară de 47,5% a KHC, pentru suma de 2,21 miliarde de dolari. În prezent, KHC are un pachet de 23,75% din Four Seasons, în timp ce fondatorul Four Seasons, Isadore Sharp, președintele companiei, deține, la rândul său, un pachet de 5% din lanțul de hoteluri de lux. Alwaleed, acum în vârstă de 67 de ani, a păstrat multă vreme un control strâns asupra acțiunilor KHC, deținând aproape tot pachetul, cu excepția unui procent de 5% tranzacționat pe bursele saudite, până când fondul suveran de avere al Arabiei Saudite a cumpărat luna trecută un pachet de 16,87%, pentru 1,5 miliarde de dolari.

Pentru Four Seasons va fi o provocare majoră să transforme spaţiosul Palazzo Marini în primul hotel de șase stele din Roma. Complexul este format din patru clădiri separate și ocupă o parte a Pieței San Silvestro, din centrul Romei. În urmă cu câțiva ani, o mare parte a parterului a fost transformată într-un magazin pop-up Ikea, care vinde bunuri de casă la prețuri accesibile locuitorilor capitalei Italiei. Etajele superioare găzduiesc o cantină pentru parlamentarii din camera inferioară a parlamentului Italiei, al căui sediu se află la câteva străzi distanţă. Cu toate acestea, clădirea se mândrește cu o locația sa de invidiat, fiind situată nu departe de faimoasa Fântână Trevi, Treptele Spaniole și Via Condotti, centrul cumpărăturilor la modă din Roma.

Citeşte şi Bill Gates îşi deschide hotel de lux la Vatican. Pentru o săptămână de cazare îţi dai salariul pe jumătate de an

Construcția palatului a fost începută, dar nu terminată, de Gian Lorenzo Bernini în 1650, iar de-a lungul anilor a aparţinut mai multor familii de nobili. La un moment dat Papa Inocențiu al XII-lea a intrat în posesia palatului și l-a transformat în sediul Tribunalului Pontifical.

În prezent, Four Seasons plănuiește să cheltuiască 120 de milioane de dolari pentru renovarea clădirii. Hotelul de lux este de așteptat să aibă aproximativ 100 de camere și ar putea include spațiu pentru un centru de conferințe, sală de sport și spa.

Four Seasons are un portofoliu existent de 122 de hoteluri și resorturi și 48 de proprietăți rezidențiale, în 47 de țări de pe toate continentele. Compania a anunțat în luna ianuarie că are în planificare sau dezvoltare peste 50 de proiecte noi, inclusiv în Italia, Spania, China, Japonia, Columbia, Belize și pe piețele cheie din SUA.

Citeşte şi Bill Gates dinamitează piaţa cripto. „Se bazează pe teoria fraierului mai mare!”