Bill Gates e cel mai mare proprietar de terenuri din SUA. Vrea să dea lovitura în agricultură, după ce a prevestit pandemia COVID-19

Bill Gates a investit masiv în agricultură, o pasiune mai puţin ştiută a fondatorului Microsoft. Aflat pe locul 4 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, miliardarul a achiziţionat aproape 100.000 de hectare de teren, ceea ce îl transformă în cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Statele Unite.

15 ian. 2021, 16:22
Bill Gates e cel mai mare proprietar de terenuri din SUA. Vrea să dea lovitura în agricultură, după ce a prevestit pandemia COVID-19

Bill Gates e cel mai mare proprietar de terenuri din SUA, având un portofoliu impresionant de suprafeţe în 18 state. Potrivit Forbes, fondatorul Microsoft, cu o avere de 121 de miliarde de dolari, deţine aproape 28.000 de teren agricol în statul Louisiana , 19395 hectare în Arkansas şi aproape 8.400 de hectare în Nebraska. De asemenea, a devenit proprietarul unei suprafeţe de aproape 10.500 de hectare la vest de Phoenix, Arizona, unde se dezvoltă o nouă suburbie a oraşului.

Potrivit datelor The Land Report, proprietăţile sunt deţinute fie direct, fie prin intermediari, precum Cascade Investments, fondul de investiţii al lui Bill Gates. Cascade deţine active în Ecolab, o companie specializată în siguranţă alimentară, Vroom, un retailer care vinde maşini la mâna a doua, şi în compania naţională de căi ferate a Canadei.

Citeşte şi: Bill Gates anunţă o nouă provocare pentru omenire în 2021. Acum cinci ani a prezis pandemia de Covid-19

Bill Gates e cel mai mare proprietar de terenuri din SUA. Cum finanţează dezvoltarea „super culturi” agricole

Pare surprinzător că fondatorul Microsoft este deopotrivă cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Statele Unite, însă nu este prima oară când Bill Gates investeşte în agricultură. În 2008, fundaţia deţinută Bill şi Melinda Gates au anunţat donarea de 306 milioane de dolari pentru a promova agricultura sustenabilă şi cu randament ridicat în rândul micilor fermieri din Africa sub-sahariană şi din sudul Asiei.

De altfel, fundaţia a investit în dezvoltarea şi înmulţirea unor „super culturi” rezistente la schimbările climatice, precum şi în creşterea de vaci pentru lapte, cu un randament mai bun. În 2020, organizaţia a anunţat înfiinţarea „Gates Ag One”, o asociaţie non-profit care să finanţeze aceste demersuri.

Forbes scrie că deocamdată nu este clar cum sunt cultivate terenurile agricole ale lui Bill Gates.

Bill Gates nu este singurul miliardar care apare în topul realizat de The Land Report. Stewart şi Lynda Resnick, cofondatorii companiei Wonderful Company, cu o avere de 7,1 miliarde de dolari, se află pe locul 3 în clasament, fiind proprietarii a 76890 de hectare de teren.

Bill Gates nu conduce însă topul celor mai mari proprietari de terenuri cultivate din Statele Unite, deţinute pe persoană fizică. Pe prima poziţie în clasamentul realizat de The Land Report se află preşedintele Liberty Media, John Malone, care are 890308 de hectare de teren, ferme şi păduri. Ted Turner, fondatorul CNN, se află pe locul al treilea cu 809371 de suprafeţe de teren, în opt state.

Chiar şi Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă, investeşte în terenuri, având aproape 170.000 de hectare în vestul statului Texas.