Bill Gates, gest nepoliticos. Fotografia care a supărat Coreea de Sud

Presa de la Seul l-a criticat pe omul de afaceri după întâlnirea cu preşedintele Coreei de Sud, după ce acesta a ţinut mâna în buzunar când a dat mâna cu ea. 

24 apr. 2013, 09:01

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, este criticat aspru de media din Seul pentru pentru modul în care a salutat-o pe preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye. Astfel, mai multe ziare sud-coreene au tipărit fotografia care îl arată pe Gates dând mâna cu dna Park Geun-hye, în timp ce îşi ţine cealaltă mână în buzunarul de la pantaloni, scrie Agerpres.

Cele mai importante ziare sud-coreene, printre care JoongAng Ilbo şi Dong-A Ilbo, au postat fotografia pe prima pagină, titrând „Diferenţe culturale sau un act de lipsă de respect?”, „O strângere de mână lipsită de respect? O strângere de mână casual?”.

Eticheta are o semnificaţie deosebită în Coreea de Sud, o ţară cu o ierarhie bine determinată, de aceea societatea sud-coreeană este sensibilă la orice posibilă atingere a mândriei sale naţionale. În cazul dat oamenii sunt împărţiţi în două tabere. Unii cred că se impune o temperare a „gândirii confucianiste”, întrucât aceasta nu este o normă universală, în timp ce alţii cred că diferenţele culturale nu au nicio vină; pur şi simplu Gates a dat dovadă de lipsă de politeţe.

Cancelaria prezidenţială de la Seul nu a dorit să facă niciun comentariu pe acest subiect.

Bill Gates a sosit în data de 22 aprilie în Coreea de Sud într-o vizită de trei zile, însoţind compania TerraPower, care este implicată în dezvoltarea unei noi generaţii de reactoare nucleare.

Citeşte şi Lecţii de viaţă oferite de Bill Gates