„Birds of America”, una din cele mai scumpe cărţi din lume: A fost vândută cu 7,9 milioane de dolari

Un exemplar rar al cărţii "Birds of America", o lucrare semnată de ornitologul franco-american John James Audubon, datând din secolul al XIX-lea, a fost vândut la licitaţie pentru 7,9 milioane de dolari, la New York, vineri.

RomaniaTV.net
21 ian. 2012, 11:17
„Birds of America”, una din cele mai scumpe cărţi din lume: A fost vândută cu 7,9 milioane de dolari

Este vorba de un exemplar în patru volume din prima ediţie a cărţii, care include desene colorate realizate manual şi are o lungime de aproape un metru.

Capodopera lui Audubon se situează în topul 3 al celor mai scumpe cărţi tipărite din lume, a declarat un reprezentant al casei Christie’s, care a organizat licitaţia.

Cartea a fost cumpărată de William Henry Cavendish Cavendish-Scott-Bentinck, al patrulea duce de Portland, după 1838.

În decembrie 2010, un alt exemplar al acestui volum a fost vândut la licitaţie la preţul record de 8,6 milioane de euro.

Experţii spun că prima ediţie a acestui volum a numărat doar 200 de exemplare complete. Se pare că în prezent ar mai exista 120 de exemplare complete, 107 deţinute de instituţii şi 13, de colecţionari privaţi.

Lui Audubon, ornitolog şi naturalist născut în Haiti – pe atunci colonie franceză -, în 1785, i-a luat 12 ani să realizeze acest studiu, timp în care a călătorit în toată America împuşcând păsări, pe care apoi le atârna de un fir şi le picta. Artistul a mers apoi în Marea Britanie să îşi publice cartea, pe care a promovat-o printre oamenii bogaţi.