Birkenstock, încălțămintea din filmul Barbie care a luat cu asalt lumea modei: „Pot fi purtați și toamna și iarna, dar nu cred că sunt o variantă ușor de integrat”

În vara lui 2023, toată lumea a dat sandalele elegante și sneakerșii pe papucii Birkenstock, care au apărut și în filmul Barbie.

23 oct. 2023, 12:34
Birkenstock, încălțămintea din filmul Barbie care a luat cu asalt lumea modei: „Pot fi purtați și toamna și iarna, dar nu cred că sunt o variantă ușor de integrat”
Papucii Birkenstock, încălțările purtate de Margot Robbie în filmul Barbie

Birkenstocks a pornit la drum acum aproape 250 de ani cu un scop foarte bine stabilit, acela de a oferi încălțăminte de calitate, confortabilă, care să susțină piciorul, pe vremea când piața era acaparată de pantofi cu talpă joasă și rigidă. A devenit încălțămintea națională a nemților, iar după mai bine de 100 de ani a trecut Atlanticul până în America, unde în anii ’70 au fost asociați cu mișcarea hippie a vremii.

În anii ce au urmat, popularitatea lor a scăzut, pentru că anii ’90 au fost dominați de muzica hip-hop, iar în anii 2000 Paris Hilton și Britney Spears nu ieșeau din casă fără tocuri în picioare. În 2020, când pandemia ne-a lovit, Birkenstock a intrat din nou în atenția publicului. În primul an de pandemie au fost vândute peste 25 de milioane de papuci.

„Ok ideea e că încălțările astea Birkenstock sunt mult mai vizibile acum pentru că după COVID toate brandurile de îmbrăcăminte și de încălțăminte super confortabile sunt pe val sau au cunoscut o creștere, să zic unele mai mult, altele mai puțin, dar cam toate, dacă te uiți au cunoscut o creștere impresionantă. Birkenstock au fost pe val și în anii 70.  

Ei au pornit la drum ca și încălțămintea medicală – cu calapodul și cu pielea din care sunt făcute baretele ca să fie confortabili pentru picior și calapodul să urmeze exact linia piciorului ei au fost niște pantofi, niște papuci de fapt medicali. După aceea cultura asta hippie i-a împrumutat pentru că erau foarte confortabil și cumva de acolo au așa au ajuns și în America practic și-au cunoscut un apogeu și atunci”, a declarat stilista Adriana Matei, pentru euronews.ro.

Citește și: Demența „Barbie” a întrecut orice limită! S-au pus la vânzare sicrie roz care au căptușeală cu steluțe

În vara acestui an, căutările pentru Birkenstock au crescut cu 340%, pentru că Margot Robie a purtat, în filmul Barbie, modelul Arizona Rose. Aceste încălțări sunt alese adesea și de vedetele de peste ocean, pentru ținutele lejere.

„Justin Biber este un mare fan. Cred că cea care i-a purtat pentru prima dată așa în văzul lumii a fost Kate Moss, dacă nu mă înșel, acum mulți ani. Nu știu dacă i-a purtat la concerte (n.r. Justin Bieber) și mă rog, pentru el n-ar fi ceva ieșit din comun. Cred că și soția lui a purtat și Kendall Jenner și mulți influenceri care cumva dau tonul în combinațiile astea mai neobișnuite”, a adăugat stilista.

Citește și: Tik Tok continuă să facă victime pe bandă rulantă. Barbiefootchallenge – trendul care provoacă adolescenții să-și arcuiască picioarele precum Barbie. Medicii atrag atenția asupra pericolului la care se expun

Stiliștii ne spun că vara pot fi purtați cu absolut orice, dar când vine frigul sunt mai greu de integrat în outfituri, asta pentru că de cele mai multe ori trebuie asortați cu șosete, ceea ce face ca ținuta să devină din start mai îndrăzneață.

„Uite o să zic așa Birkenstock vara sunt pentru toată lumea, adică nu trebuie să fii pasionat de modă, nu trebuie să știi cum să-i porți. Merg la orice și vedem pe stradă, la toată lumea. Toamna-iarna sunt pentru fashioniști, pentru oameni care știu să-i poarte, știu să îi accesorizeze, de fapt nu – știu să-i combine, nu să-i accesorizeze, pentru că ei sunt niște accesorii în sine și atunci apare modelul cu blăniță sau modelul pe care îi purtăm cu șosete. De asta am zis că pot fi purtați și toamna și iarna, dar nu cred că sunt o variantă ușor de integrat pentru omul normal să zic, care n-are o un interes anume pentru a-și crea niște ținute. Ei sunt foarte comozi și iarna și sunt foarte călduroși.

Sunt niște papuci sau saboți, eu îi port mie îmi plac foarte mult și mi se pare că transformă orice ținută super basic nu știu, niște blugi și un pulover – dacă îți pui o pereche de birkenstock cu o pereche de șosete colorate ai o ținută foarte cool, exact altceva fără să faci mare lucru, dar repet, sunt o variantă mai îndrăzneață”, mai spune Adriana Matei.