Biroul Executiv al PNL a decis: „Dacă USR nu va face o majoritate în discuţiile cu PSD şi AUR, PNL va demara discuţiile pentru a forma un guvern cu toate partidele responsabile, excluzând AUR”

Liberalii s-au decis să nu-l susţină pe Dacian Cioloş, premierul desemnat, pentru a forma un nou Executiv.

15 oct. 2021, 13:00
Biroul Executiv al PNL a decis: „Dacă USR nu va face o majoritate în discuţiile cu PSD şi AUR, PNL va demara discuţiile pentru a forma un guvern cu toate partidele responsabile, excluzând AUR”

UPDATE: PNL îl susţine tot pe Florin Cîţu. Conform surselor participante, nimeni din cei de acolo nu a susţinut formula Dacian Cioloş premier. Astfel, în prezent, toţi cei din PNL au spus nu în privinţa posibilului vot în favoarea lui Dacian Cioloş premier.

„90% din timp am vorbit despre problemele reale ale României şi doar 10% despre politic. AM hotarat introducerea certificatului verde pentru activitatile economice neesentiale. Stiu ca este o masura nepopulara, dar ne asumam responsabilitatea, pentru ca este mai bine decat sa intramin lockdown economic.

Decizia politica este simpla. Guvernul PNLa fost demis in Parlament prin motiune de cenzura. Votul pentru motiune este unul politic si votul USR a fost unul definitoriu pentru demiterea guvernului. Astfel, responsabilitatea formarii unui guvern este a USR si in subsidiar a PSD si AUR. Astfel, PNL cere USR sa faca intai discutii cu PSD si AUR.

Daca USR nu va face majoritatea necesara pentru a forma un guvern, PNL va demara negocierile cu toate partidele responsabile, excluzand AUR, pentru formarea unui guvern siunei majoritati”, a spus Florin Citu.

Şedinţa are loc în contextul în care este aşteptată o decizie privind formarea noului guvern, după o primă discuţie avută miercuri după-amiaza de premierul desemnat, Dacian Cioloş, cu liderii PNL, UDMR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu Cioloş, că trebuie să prezinte în interiorul formaţiunii politice pe care o conduce ce s-a discutat în prealabil între liderii partidelor.

„Eu nu iau decizii de unul singur. Voi merge în PNL, vom discuta, voi spune ce am discutat aici şi vom vedea după aceea care sunt discuţiile”, afirma Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat de altfel că, în cursul zilei de vineri, va avea o nouă întâlnire cu liderii PNL şi UDMR, menţionând că le-a transmis acestora intenţia lui de a forma cât mai repede un guvern.

Dacian Cioloş: „Colegii din PNL şi UDMR au spus că au nevoie de o discuţie în partid, ne vom întâlni vineri”

„Prioritatea pentru formarea unui guvern este refacerea coaliţiei. Am spus că acesta este obiectivul în jurul unui program de guvernare care să cuprindă măsuri prioritare, atât pentru gestionarea pandemiei, cât şi pentru gestionarea creşterii preţurilor la energie şi a implementării PNRR. Obiectivul meu este să dăm un guvern cât mai repede, să mergem cu o soluţie în Parlament cât mai rapid. Colegii, preşedintele PNL, Florin Cîţu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, au spus că au nevoie de o discuţie în partid, ca să ia un mandat pentru o astfel de negociere şi că în următoarele zile, vineri, vom avea o întâlnire să vedem care sunt deciziile conducerilor celor două partide”, a afirmat Cioloş.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a precizat că o a doua întâlnire a liderilor ar urma să aibă loc vineri, în jurul orei 14,00.

„Am convocat Comitetul Politic al USR pentru duminică după-amiază. Comitetul Politic este organismul statutar al USR, care decide intrarea la guvernare, deci aprobă programul de guvernare şi decide lista de miniştri. Prioritatea numărul 1 a premierului desemnat este refacerea coaliţiei de guvernare alături de PNL, UDMR şi cu sprijinul minorităţilor naţionale din Parlamentul României. Însă, în cazul în care negocierile, discuţiile eşuează în următoarele zile, trebuie să mergem înainte, România trebuie guvernată. Premierul desemnat are acest mandat din partea preşedintelui României pentru a forma un guvern şi va veni cu el în faţa Parlamentului. Dacă aceste negocieri vor eşua, vom veni în faţa Parlamentului cu un guvern aprobat de Comitetul Politic, o listă de miniştri şi un program la începutul săptămânii viitoare”, a afirmat Ionuţ Moşteanu.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: „Nu intenţionăm să negociem cu PSD şi AUR. Despre alegeri anticipate vorbim ca să ne aflăm în treabă”