Biroul Permanent al Camerei se reuneşte miercuri pentru a lua act de demisia lui Olteanu

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se reuneşte miercuri la ora 11.00 pentru a lua act de demisia lui Bogdan Olteanu şi a demara procedurile pentru nominalizarea unui nou viceguvernator în cadrul BNR.

09 aug. 2016, 15:51
Biroul Permanent al Camerei se reuneşte miercuri pentru a lua act de demisia lui Olteanu

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost convocat în plină vacanţă parlamentară – miercuri la ora 11:00, pe ordinea de zi a şedinţei fiind înscrisă şi demisia viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, au declarat surse parlamentare, citate de Mediafax.

Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, potrivit Statutului Băncii Naţionale.

În cazul descompletării consiliului de administraţie, completarea locurilor vacante se face pe funcţia respectiva prin numirea unui nou membru de către Parlament, se mai arată în Statutul BNR.

Potrivit procedurii, BNR înştiinţează Parlamentul cu privire la vacantarea funcţiei, iar Birourile Permanente reunite convoacă cele două comisii pentru buget. Comisiile, în şedinţă comună, îi audiază pe candidaţi şi redactează un raport care urmează să fie votat de plenul comun al celor două camere ale legislativului.

În vreme ce copreşedintele PNL Vasile Blaga a subliniat că postul revine PNL, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii vor avea propria nominalizare. „Ni se cuvine nominalizarea, există un algoritm parlamentar care a funcţionat întotdeauna, s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta şi acum. Dar nu discutăm de nume acum, când va fi cazul”, a arătat Vasile Blaga săptămâna trecută.

Întrebat dacă se gândeşte să facă o numire pentru postul de viceguvernator al BNR sau susţine varianta PNL, Dragnea a spus: „Da ce, BNR-ul e instituţia PNL-ului?”.

„Nu există în lege prevăzute locuri pentru grupurile parlamentare. Parlamentul într-adevăr votează. Le-am cerut colegilor mei din cele două Birouri Permanente să convoace un Birourile Permanente Reunite pentru a stabili data când să se voteze şi noi vom propune sau vom susţine pe cineva care chiar să aibă o pregătire pentru acest post care este un post foarte important”, a precizat Liviu Dragnea. De asemenea, liderul social-democraţilor a precizat că această convocare va avea loc în sesiunea din toamnă.