Comisia juridică va discuta, marți, cererile DNA în cazurile Gabriel Oprea şi Doina Tudor UPDATE

Comisia juridică va discuta, marți, solicitările justiției în privința senatorilor Gabriel Oprea și Doina Tudor, urmând ca miercuri rapoartele în aceste cazuri să fie introduse pe ordinea de zi a plenului, sub rezerva finalizării lor, a anunțat președintele comisiei Cătălin Boboc.

22 feb. 2016, 07:18
Comisia juridică va discuta, marți, cererile DNA în cazurile Gabriel Oprea şi Doina Tudor UPDATE

UPDATE ora 14.30 Solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai DIPI a venit săptămâna trecută la Senat, fiind urmată de cererea pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a Doinei Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită.

Biroul permanent ne-a sesizat, urmează să transmită și sesizarea scrisă astăzi în cazul celor două dosare. Împreună cu colegii, am solicitat Biroului permanent ca astăzi, la 15,30, să deschidem dosarele pentru a fi suficient timp de studiu, iar pentru mâine să le introducem pe ordinea de zi a comisiei„, a precizat președintele comisiei Cătălin Boboc, potrivit Agerpres.

El a spus că va propune colegilor din comisie ca rapoartele în aceste cazuri să fie finalizate marți, astfel încât miercuri să intre în plenul Senatului.

„Sigur că, din discuții, vom vedea, eu sper că va fi suficient timp pentru mâine (marți — n.r.) să dăm raportul astfel încât miercuri să intre la plen. Asta am și propus colegilor (din Biroul permanent — n.r.) să introducă pe ordinea de zi de miercuri sub rezerva depunerii raportului. În principiu acesta este parcursul pe care l-am propus și colegii din Biroul permanent au fost de acord„, a adăugat Boboc.

Potrivit acestuia, cei doi senatori urmează să-și studieze dosarele și să formuleze un punct de vedere.

Dosarele vor fi discutate în comisie în ordinea în care au sosit de la Parchet, a precizat Boboc.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut, saptamana trecuta, sesizarea Senatului pentru inceperea urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, in dosarul in care sunt cercetati fosti sefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA a aratat ca Gabriel Oprea, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, si Gabriel-Nicolae Pavel, sef al Serviciului juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de politie si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8 in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. In perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinta exclusiva a autoturismului Audi A8, achizitionat in modalitatea de mai sus„, sustin procurorii.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii DNA, precum si copii ale dosarului de urmarire penala.

Tot saptamana trecuta, procurorul sef al DNA a cerut sesizarea Senatului pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatoarei Doina Tudor, acuzata de complicitate la luare de mita.

Ea este anchetata in dosarul in care fostul sau sot, Daniel George Tudor, este cercetat pentru luare de mita, la data faptei presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ulterior vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

DNA precizeaza ca, in perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat in mod direct pe Daniel Tudor sa primeasca suma de 200.000 de euro (din suma totala de 300.000 de euro primita de acesta), pentru ca acesta, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sa favorizeze o firma de asigurari care facuse obiectul unor activitati de control.

„In urma sumelor remise cu titlu de mita, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat in totalitate constatarile controlului respectiv (care atentiona asupra gradului de risc ridicat al societatii) si a impus remedierea unor deficiente minore si nesemnificative in raport cu situatia financiara precara a societatii„, sustin procurorii.

CITEŞTE ŞI: Averea impresionantă a senatoarei Doina Tudor: Conturi de sute de mii de euro, case în Bucureşti şi Miami