Biserica de la capătul lumii! Imagini cu lăcaşul de cult ortodox din „tărâmul în care nu există Dumnezeu” FOTO

Biserica Sfânta Treime este amplasată pe vârful unui deal din Antarctica, în apropiere de stația rusească de cercetare Bellingshausen, fiind cea mai sudică biserică ortodoxă din lume.

06 iun. 2023, 16:57

Biserica de la capătul lumii! Ideea construirii unui lăcaş de cult ortodox în Antarctica a apărut încă din anul 2000, dar abia dupa doi ani avea sa se concretizeze, odata cu întâlnirea şefului expedişiei ruse în Antarctica cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Alexei II. Cu aceasta ocazie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a propus sa fie construită o biserică la una din staţiile ruseăti antarctice, fiind aleasă Bellingshausen, de pe Insula Regelui George, scrie crestinortodox.ro.

Biserica Sfânta Treime, înaltă de 15 metri, este singura capelă ortodoxă din Antarctica și a fost construită în 2002 în munții Altai, apoi a fost transportată pe insula Waterloo, lângă stația de cercetare rusească Bellingshausen din Antarctica. Reconstrucția ei a durat 50 de zile.

Lăcașul de cult a fost sfințit în 15 februarie 2004 de Episcopul Theognost, stareț al mănăstirii Troitse-Sergieva, Rusia. Acolo slujesc permanent unul sau doi preoți de la Troitse-Sergieva, voluntari pentru misiunea din Antarctica.

Citeşte şi: Învățăturile Părintelui pustnic Cleopa. Ce trebuie să faci atunci când mergi la Biserică

În fiecare duminică dimineață, la ora șase, Denis Ianenkov, un specialist în foraje, urcă în mica clopotniță a bisericii și trage de sforile clopotelor pentru a anunța slujba de dimineață, scrie The Guardian. Preot este Mitrofan Soldatenko, trimis la biserica Sfânta Treime în 2020, la patru ani după ce Patriarhul Kiril a devenit primul lider al Bisericii Ortodoxe care a vizitat Antarctica. Acesta citește rugăciunile de la pupitru pe un ton monoton, strecurând cuvinte în rusă, spaniolă și, uneori, engleză.

În secoul al XIX-lea, marinarii care ocoleau Capul Horn, cel mai sudic punct al continentului sud-american,  spuneau că „sub paralela 40 Sud, nu există lege; sub paralela 50 Sud, nu există Dumnezeu!”, dar acum, în Antarctica, există opt biserici!

Citeşte şi: Biserica Ortodoxă Română, cel mai mare filantrop: a făcut donații de 69 de milioane de euro în 2022. Ajutoare masive copii, bolnavi și bătrâni români, dar și pentru refugiați. A crescut numărul de botezuri

În 2007, în biserica ortodoxă de pe această insulă îndepărtată din Antarctica, o cercetătoare din Rusia s-a căsătorit cu un cercetător chilian. Eduardo Aliaga Ilabaca este membru al bazei ciliene din Antarctica, care s-a convertit la Biserica Ortodoxă, iar soţia sa, Angelina Zhuldybina, este de naţionalitate rusă.