Biserica online: Spovedania se face prin telefon, pomelnicele se depun online, iar cutia milei acceptă plăţi cu cardul

Biserica s-a adaptat vremurilor moderne şi acceptă pomelnice online, acatiste online, cutia milei acceptă şi plăţi cu cardul.
Filip Stan
25 ian. 2025, 19:20
Biserica online: Spovedania se face prin telefon, pomelnicele se depun online, iar cutia milei acceptă plăţi cu cardul

Biserica se mută şi în spaţiul virtual dacă trebuie să fie mai aproape de enoriaşii moderni, al căror timp este limitat. Preoții trebuie să se adapteze vremurilor noi, dar și cu faptul că tehnologia a acaparat toate domeniile. O biserică din Cluj a pregătit pentru credincioși cutia milei, unde să poată plăti cu cardul. A fost începutul, prin 2023, pentru că acum şi alte parohii s-au adaptat la lipsa de cash din portofelele credincioşilor, o dovadă în plus că Biserica nu are nimic împotriva metodelor de plată chiar dacă pe unele carduri ar putea apărea combinaţia „drăcească” 666.

Reprezentanții bisericii au mai adăugat că această variantă reprezintă un avantaj pentru că hoții nu vor mai putea fura banii din cutia milei

Mai mou şi spovedania, taina în care credincioșii își mărturisesc păcatele preoților pentru a primi iertarea divină, a stârnit o dezbatere inedită: poate fi făcută și prin telefon? O femeie credincioasă, dorind să afle răspunsul, a adresat această întrebare unui preot.
Pe site-ul doxologia.ro există secțiunea „Întreabă Preotul”, iar oamenii care au diverse curiozități sau trec prin momente dificile pot adresa întrebări preoților, aceștia urmând să le răspundă.

Chiar dacă tehnologia a avansat, nu poate înlocui orice, mai ales o spovedanie cu preotul. Părintele Constantin Sturza a fost întrebat dacă oamenii se pot spovedi prin telefon, iar răspunsul lui a fost extrem de amplu.

„Pot să mă spovedesc la telefon?”, a fost întrebarea pe care a adresat-o o enoriașă pe părintele Constantin Sturzu.

„Sunt acum tot felul de aplicații care ne pot înlesni dialogul. Prin telefon, ca și prin oricare alt mijloc de comunicare, prin mesaje sau chiar și într-un dialog video, față către față. Nu ne putem spovedi în aceste feluri, dar putem mărturisi ceea ce este în inima noastră. Așa cum în mănăstiri există această regulă a mănăstirii, a mărturisirii gândurilor – pentru că sunt distanțe între două spovedanii, dar călugărul este îndemnat să se mărturisească în fiecare zi.

Pe vremea Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț, călugării își mărturiseau gândurile dimineața la trezire și seara înainte de a se culca, mărturiseau din nou pe cele pe care le-au gândit sau le-au trăit peste zi. Și n-o făceau neapărat înaintea duhovnicului, pentru că nici nu era posibil acest lucru, ci aveau fiecare câte-un îndrumător, câte un bătrân. Și-atunci când venea momentul spovedaniei, sigur, acolo se aduceau toate într-o formă concentrată. Dar ca nu cumva să fie înșelat călugărul și să creadă gândurilor sale, atunci iată, avea cu el această povățuire permanentă, zilnică.”, a fost explicația părintelui.

„Spovedania propriu-zisă, evident, se face față către față”

Așadar, vă puteți mărturisi dacă simțiți această nevoie și dacă duhovnicul vă rânduiește. Puteți să vă încredințați gândurile lui, să-i spuneți prin ce treceți. Aceasta aduce cu siguranță și o mângâiere, și o ușurare și, mai ales, aduce povățuire – pentru faptul că vă deschideți și mărturisiți acest lucru. E un prim pas foarte important pe care-l faceți spre a vă slobozi de puterea acelor lucruri pe care le mărturisiți.

Însă spovedania propriu-zisă, evident, se face față către față. Iar dezlegarea se dă doar prin punerea mâinilor pe cap și rostirea acelei formule rânduite de biserică.

Dar iată, comunicarea aceasta care se poate face la distanță, tehnica ne ajută să comunicăm și cu folos duhovnicesc, după cum putem comunica și pierzându-ne pacea sau pierzându-ne chiar sufletul! Să alegem, deci, să fie cu folos această comunicare!”, a conchis acesta.

Revenind la metodele moderne, şi la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Braşov, credincioșii care nu au bani lichizi la ei pot dona și cu cardul. Oamenii spun că este bine și pentru ei, și pentru biserică, dar și pentru stat

Cutia milei acceptă plăţi cu cardul şi la Timişoara: 

 

@georgemihaita22 Mai nou îți trebuie card să dai bani la biserică #timisoara #biserica #pos #fyp @maya_stefania13 @Ioanna Popa @Iasmin Yasmin ♬ sunet original – CostelBiju

Mișcarea #ortodox – Biserica a împânzit rețelele sociale. Poți trimite banii pentru pomelnice direct în contul bancar al preotului: „Vrei să fii pomenit 40 de Sfinte Liturghii și 40 de Sfinte Masluri, trimite pomelnic pe WhatsApp”

Biserica s-a mutat în online. Cele mai multe videoclipuri încărcate pe rețelele sociale sunt momente din slujbe, rugăciuni sau scurte predici, însă, cel mai mare succes îl au live-urile, unele dintre acestea fiind chiar în topo 10.

„Dați tap tap, comentarii și distribuiri”, îi îndeamnă preoții pe enoriași. Cei mai norocoși primesc chiar și cadouri, care pot fi convertite în bani. Hashtagul #ortodox are 1 miliard de vizualizări pe Tik Tok, #biserica, peste 300 de milioane, iar #preot aproape 150 de milioane.

Citește și: Preot căzut în păcatul lăcomiei, arestat pentru că a cerut 100 de euro pentru o înmormântare. Cazul este anchetat şi de Biserică

Platforma Tik Tok are peste 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume, luând avânt în special în perioada pandemiei, iar politicile permisive lasă loc pentru crearea unei plaje de conținut nefiltrat.

Ciprian Stanca, parohul bisericii Sfântul Haralambie din Constanța, este, de patru ani, specialist în social media. La biserica unde este preot, pune un telefon în mijlocul lăcașului și filmează slujba pe care o transmite în direct pe Facebook și pe Tik Tok, scrie Libertatea.

„Voiam să apară și ceva bun în mediul online, nu numai ce e rău”, spune el despre cum i-a venit această idee.

Parohul susține că a avut cereri din străinătate pentru transmisiunile din biserică: „Noi avem slujbă zilnic și ei intră și se roagă cu noi de acolo de unde sunt”.

Biserica are aproape 50.000 de urmăritori pe pagina de Facebook și aproape 20.000 pe Tik Tok: „Cei mai mulți ne urmăresc de sărbători – Paști, Crăciun. Și atunci se fac urmăritori mulți”, explică preotul.

Citește și: Legenda tulburătoare a fiolei care păstrează sfântul sânge al lui Iisus Hristos. Biserica Sfântului Sânge din Bruges, loc de pelerinaj şi miracole

Majoritatea transmisiunilor live au peste 1.000 de vizualizări, iar unele ajung și la 20.000. Asta se întâmplă pe Facebook, unde, în descrierea videoclipurilor, e pus și un cont bancar, unde românii credincioși pot trimite bani pentru pomelnice.

„Vrei să fii pomenit 40 de Sfinte Liturghii și 40 de Sfinte Masluri, trimite pomelnic pe WhatsApp”, e mesajul, alături de telefonul preotului și de contul bancar.

Chiar dacă au toate condițiile, preotul se plânge căă oamenii donează destul de rar: „Puțini, foarte puțini, aproape nimeni. Se și vede că nu primim, că ar trebui să avem stele, diamante, ce se primește acolo”.

Diamantele la care se referă, de fapt, preotul, sunt bani virtuali pe Tik Tok, convertii din cadourile trimise de utilizatorii care se uită pe live. Diamantele pot fi trasnformate în bani reali, pentru care aplicația ia și comision. Cadourile se cumpără cu bani, direct de pe platformă.

Prețurile cadourilor de pe Tik tok pornesc de la 1 ban virtual și ajung până la 45.000 de bani virtuali. Pentru cumpărarea banilor virtuali aplicația oferă mai multe pachete: cele mai ieftine costă 1,5 lei (18 bănuți), 5 lei (65 de bănuți) sau 25 de lei (330 de bănuți), iar cele mai scumpe ajung la 520 de lei (6.607 bănuți) sau 1.300 de lei (16.500 de bănuți). Potrivit BBC, din banii făcuți pe live, TikTok ia comision de aproximativ 70%.

Alți preoți primesc mai multe cadouri. E și cazul fostului ieromonah Petru Geonea, exclus anul acest adin monahism de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, după ce a fost acuzat că are „un temperament anarhic și răzvrătit”.

Acesta era deja cunoscut pe social media, dar lovitura a dat-o pe Tik Tok… la propriu. Cel mai vizionat clip al său este unul în care dă peste cap punctajul unui aparat de dat cu pumnul, într-un parc de distracții din Costinești. Îmbrăcat în sutana la care nu a renunțat, își suflecă mânecile și lovește puternic. Clipul are peste un milion de vizualizări.

Un alt caz este cel al lui Eduard Stănescu, cântăreț bisericesc, care în unele zile e în direct pe Tik Tok chiar din biserica unde cântă. Acesta spune că o face „pentru familia plecată din România, sunt mai bine de jumătate plecați”.

Cu telefonul sprijinit de strană, Eduard se filmează de jos în sus, pentru a da mai multă forță și măreție. În spate se văd picturile de pe pereții bisericii.Pe Tik Tok are peste 2.000 de urmăritori, chiar dacă a postat până acum doar 3 videoclipuri. Faima a căpătat-o mai mult pe live, unde în fiecare duminică primește mii de aprecieri. Acesta se prezintă ca un promotor al unor valori pe care le vede amenințate: „Mai ales într-o lume unde predomină cu totul alte valori, mai puțin normale, și în care se lovește din toate părțile în biserică”.

Biserica Ortodoxă Română nu crede în TikTok

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, susține că expunerea preoților pe rețelele sociale implă riscuri.

„Problema expunerii oricui pe rețelele de socializare presupune nu doar beneficiul comunicării, ci și riscul compromiterii propriei persoane sau al instituției pe care o reprezintă. Există desigur și pagini virtuale ale parohiilor sau eparhiilor, necesare astăzi pentru o mai bună comunicare în comunitățile religioase. Marca tuturor trebuie să rămână civilitatea creștină”, a explicat acesta, pentru sursa citată.

Prima biserică virtuală, bazată pe Inteligența Artificială, a fost lansată în România. Credincioșii se pot ruga online, pot dialoga cu un preot virtual, pot depune acatiste și își pot dezvălui păcatele.

Relația cu Divinitatea în secolul XXI intră într-o nouă eră, cea a Inteligenței Artificiale. Un proiect cu totul nou în România este lansarea primei biserici virtuale bazate pe Inteligența Artificială. BisericaGPT funcționează pe bază de donații și, din primele informații pe care le avem, nu este afiliată Bisericii Otodoxe Române.

Platforma online poate genera rugăciuni și psalmi, la cerere, pentru persoanele dragi credincioșilor care accesează BisericaGPT.ro, dar poate înlesni contactul cu un preot, online. Totodată, credincioșii pot depune acatiste și pot cere o spovedanie. Dar, se plătește spovedania? Iată ce spune preotul Vasile Ioana!

Răspunsurile sunt generate automat, folosind Inteligența Artificială și tehnologia ChatGPT. Însă, răspunsurile generate automat sunt limitate, motiv pentru care utilizatorilor li se va cere să facă o donație pentru asigurarea de noi răspunsuri automate.

Pentru o spovedanie online, credincioșii nu trebuie să plătească, însă creatorul platformei solicită bani prin PayPal pentru asigurarea funcționării acesteia. Donațiile, care pleacă de la 4,2 euro, pot fi făcute o singură dată, lunar sau anual.

Valentin Lăzureanu, creatorul platformei BisericaGPT.ro, a oferit următoarele precizări: „NU este cerut nici un ban pentru spovedanie sau altele, toate generările sunt gratuite, fără cont. Donațiile sunt pentru a susține platforma per total în așa fel, gratis. Nu este o obligație iar utilizatorii nu sunt legați de vreo plată pentru a genera. Nu vreau să fac profit din donații, toți banii de acolo sunt folosiți pentru plata procesării din spate. Oricine poate intra să genereze gratuit”, a declarat acesta.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc care va fi revelația verii. A fost ignorată ani la rând, dar acum revine în top
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Taxa care s-a majorat și impactul resimțit de la 1 mai. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un nou scandal în USR. Partidul se delimitează de Elena Lasconi în urma scandalului fotografiilor cu Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață