Biserica Ortodoxă Română nu vrea certificatul COVID obligatoriu la slujbă: Libertatea religioasă este un drept fundamental al omului

Certificatul COVID este un document care are o raţiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.

02 dec. 2021, 17:05
Biserica Ortodoxă Română nu vrea certificatul COVID obligatoriu la slujbă: Libertatea religioasă este un drept fundamental al omului

Biserica Ortodoxă Română nu vrea ca certificatul COVID să fie obligatoriu pentru enoriaşii care vin la slujbă.

„Cine alege în mod raţional şi informat să asculte sfatul medicilor specialişti şi să se vaccineze beneficiază, temporar, de nişte avantaje oferite de certificatul verde în anumite spaţii (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor. Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta”, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, către Patriarhul Daniel: „Am înţeles că sunteţi vaccinat cu schema completă”

Potrivit acesteia, cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar vor respecta măsurile de prevenţie recomandate de autorităţile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism şi implicare în protejarea sănătăţii aproapelui.

„Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecţie sanitară şi incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravităţii bolii şi a consecinţelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziţia Bisericii din care fac parte, ci se şi autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate şi sancţionate de Biserică, ale acestor persoane au fost şi vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înţelept în considerare toate precauţiile care sunt cuprinse în legislaţia naţională şi internaţională cu privire la restricţionarea libertăţii religioase, cultivând şi promovând astfel, în dialog şi parteneriat cu cultele religioase, esenţiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a adăugat Vasile Bănescu.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel s-a vaccinat împotriva COVID-19: Enoriaşii să asculte sfaturile medicilor

Reacţia purtătorului de cuvânt al BOR vine după ce premierul Nicolae Ciucă a discutat joi cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte despre introducerea certificatului COVID în biserici.

Întrebat dacă se va impune certificatul COVID în biserici, premierul Nicolae Ciucă a precizat că „în acest moment a fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor ca cetăţenii să poată să beneficieze de acesstă libertate a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deţinerii certificatului verde”.

„Este în momentul de faţă un proiect care e în dezbatere. Se discută cu fiecare dintre specialişti şi sperăm într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie să mergem în Parlament şi până la sfârşitul anului să putem să avem această lege a certificatului COVID.

Ea se va înscrie în parameteri reali în ceea ce înseamnă incidenţa bolii şi de asemenea ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală şi beneficiază de teste. E o chestiune care urmează să fie dezbătută cu cei care sunt îndriuiţi şi au cunoştinţele necesare despre acest lucru.

Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieţi”, a mai spus şeful Executivului.

Ministrul Sănătăţii Alexadru Rafila a declarat că vaccinarea împotriva COVID019 este o parte a soluţiei.

”Nu trebuie să fie o decizie discreţionară, ci trebuie să fie o decizie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem discuta despre faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru”, a explicat Rafila.


loading...
Partenerii noștri