Biserica Ortodoxă Română solicită parlamentarilor să amâne intrarea în vigoare a noii legi a cimitirelor

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române solicită din nou Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a Legii nr. 102, privind cimitirele.

09 sept. 2014, 11:57
Biserica Ortodoxă Română solicită parlamentarilor să amâne intrarea în vigoare a noii legi a cimitirelor

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în şedinţa de lucru din data de 18 august 2014, a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102, privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, care a fost criticată şi de alte instituţii. Fără a se ţine cont decât în foarte mică măsură de problemele semnalate, legea a fost adoptată în pragul vacanţei parlamentare, în grabă şi fără invitarea la dezbateri a entităţilor interesate„, se menţionează într-un comunicat al Oficiului canonico-juridic al Cancelariei Sfântului Sinod, potrivit obiectivvaslui.ro.

Unul dintre motivele de îngrijorare se referă la „instabilitatea cimitirelor deţinute de operatori economici, asociaţii sau fundaţii” şi faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat „în gestiunea unor entităţi efemere şi fără responsabilitate comunitară”. De asemenea, Sfântul Sinod atenţionează asupra riscului permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, în condiţiile inexistenţei obligaţiei de a crea sectoare confesionale în acestea, aşa cum au obligaţia autorităţile publice locale şi cultele în cimitirele pe care le deţin.

CITEŞTE ŞI Mărioara Zăvoranu, în RĂZBOI cu Biserica: Preoţii sunt înnebuniţi după bani! VIDEO

O altă problemă este „transformarea comunelor şi oraşelor şi, implicit, a bugetelor locale, în garanţi pentru cimitirele private din cuprinsul lor, întrucât preiau cimitirele private în cazul falimentului operatorului economic şi al dizolvării asociaţiei sau a fundaţiei, fără a se stabili clar dacă, odată cu transmiterea cimitirului, sunt transmise şi eventuale datorii”.

„Întrucât, între motivele care determină pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci, inclusiv în cimitirele existente ale cultelor, nu se află şi acela al părăsirii cultului, legea afectează autonomia cultelor, întrucât încalcă prevederile referitoare la cimitire cuprinse în statutele, codurile canonice sau regulamentele acestora (cultele se organizează şi funcţionează în mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice – art. 8, alin. 1, al Legii nr. 489/2006, privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor) şi va duce, în timp, la pierderea caracterului confesional al cimitirelor aparţinând cultelor”, atenţionează Sfântul Sinod.

Conducerea BOR arată, totodată, că obligaţia ca administratorul cimitirului să asigure funcţionarea şi întreţinerea sălii de ceremonii funerare şi a spaţiului tehnic la temperaturi pînă la 15°C constituie „condiţii deosebit de împovărătoare pentru credincioşi şi unităţile de cult, mai ales pentru cele din localităţile rurale”.

Alt motiv de îngijorare se referă la condiţiile pentru desfiinţarea cimitirelor înainte de trecerea a 30 de ani de la ultima înhumare, care „sunt mai permisive decât cele pentru desfiinţarea cimitirelor după 30 de ani de la ultima înhumare şi nu mai cuprind obligaţia existenţei unor motive temeinic justificate sau a avizului cultului, ci doar avizul sanitar”.

De asemenea, Sfântul Sinod atrage atenţia că nu sunt reglementate în niciun fel obligaţiile persoanei care solicită deshumarea osemintelor după trecerea a şapte ani de la înmormântarea defunctului de a nu distruge sau profana aceste oseminte.

Pentru toate aceste motive, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi, „până la reglementarea corespunzătoare a problemelor semnalate”.

Legea nr. 102, privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, a fost publicată, pe 11 iulie, în Monitorul Oficial, partea I, nr. 520, şi ar urma să intre în vigoare la 9 octombrie.