Black Friday 2019. Cum să nu cazi în capcana comercianţilor şi să beneficiezi de chilipiruri

BLACK FRIDAY 2019. În România, Black Friday 2019 se organizează în data de 15 noiembrie 2019. Mulţi retaileri au furat startul şi au făcut reduceri mult mai devreme. Conform tradiției americane, Black Friday 2019 este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie, adică pe 29 noiembrie 2019. Ca şi în anii trecuţi, nu este exclus să avem două perioade de reduceri, 15 noiembrie, respectiv 29 noiembrie. Pentru a nu fi păcăliţi de Black Friday, ar trebui să urmați câțiva pași de bază, mai ales dacă apelați la magazinele online. ANPC vine şi cu câteva sfaturi pentru cei care şi-au propus să facă cumpărături de Black Friday. 
Romania TV
13 nov. 2019, 13:32
Black Friday 2019. Cum să nu cazi în capcana comercianţilor şi să beneficiezi de chilipiruri

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a elaborat un ghid al cumpărăturilor sigure pe internet și în magazinele fizice. Astfel, pentru cei care cumpără online, sfatul principal dat de ANPC este să se acorde maximă atenție tuturor detaliilor menționate de vânzător și să verifice prețurile prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs. De asemenea, consumatorii ar trebui să verifice : stocul existent; prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA); dacă prețul include și costul de livrare, cheltuielile de livrare, dacă este cazul; modalitățile de plata și de livrare; perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului; durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.

Totodată, cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie atenți la descrierea produsului înainte de a-l fi cumpărat și dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul.

De asemenea, este de reținut că, potrivit legii, atunci când afișează o reducere de preț, comerciantul trebuie să o raporteze la prețul de referință adică cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de dată aplicării prețului redus. Altfel, vorbim despre o înșelătorie.

Dacă decideți să cumpărați de pe un magazin online de unde nu ați mai făcut achiziții, ar trebui să fiți atenți și la datele de identificare ale comerciantului (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc). De asemenea, puteți contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare, modul în care acesta răspunde la aceste întrebări putându-vă oferi indicii asupra seriozității vânzătorului.

Consumatorul trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunța contractul și 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el, fără să invoce vreun motiv.

Consumatorii au prin lege dreptul de a denunța contractul cu acesta și de a returna produsul în 14 zile de când a primit produsul, fără să invoce vreun motiv. Aceasta cu mențiunea că trebuie să citiți termenii și condițiile de funcționare a magazinului online deoarece termenul de 14 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului) se prelungește cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menționat în format expres despre existența dreptului de returnare a produselor. În cazul returnării produsului, retailerii sunt obligați să ramburseze toate sumele pe care le-a primit drept plata din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la dată la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. Există însă și situații în care nu te poți retrage din contract, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate după specificațiile tale sau înregistrările audio, video ori programele informatice. Retailerii, pot reține, în anumite cazuri, din prețul plătit valoarea diminuată a produselor în cazul în care ați folosit produsul mai mult decât pentru a-i testa funcționalitatea. Rambursarea se face folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plata și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urmă rambursării. În cazul magazinelor clasice, legea NU îți da dreptul de a renunta la contract. Odată achiziționat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să-ți fie rambursată decât dacă este defect, aplicandu-se aici regulile privind garanțiile.

Ce faci dacă nu primești produsul comandat

În ceea ce privește termenul de livrare, comerciantul trebuie să se încadreze în termenul comunicat, sau în termen de cel mult 30 de zile de la dată la care ai transmis comanda. Dacă vânzătorul nu a livrat produsele în termenul stabilit, trebuie să îi soliciți să livreze cât mai repede posibil. În cazul în care livrarea nu se face nici în termenul suplimentar, ai dreptul să soliciți banii înapoi în termen de 7 zile. Dacă produsul ajunge la ține deteriorat sau distrus, vânzătorul este cel care suportă pierderea. Poți solicită în acest caz un nou produs sau poți renunta la contract. Prin urmare, ai dreptul de a verifică, la momentul primirii coletului, dacă produsul din interior este în cea mai bună stare, astfel încât ulterior să nu existe probleme, chiar dacă există unii comercianți care nu permit acest lucru.

Ce se întâmplă dacă produsul se defectează sau nu respectă specificațiile?

În cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile, ai dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a prețului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile. Ca regulă, inițial, poți alege între reparare și înlocuire, dar vânzătorul se poate opune măsurii alese dacă are costuri mai mari pentru punerea în practică a acesteia în comparație cu cealaltă. De aceea, în practică, repararea este prima măsură care se ia de pentru a asigura funcționalitatea produsului. Înlocuirea poate interveni în cazul în produsul nu mai poate fi reparat și se va face numai cu un produs identic. 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cutremur în România. S-a mișcat pâmântul cu puțin timp în urmă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Sondaj Sociopol înaintea alegerilor. Candidații care ar intra în turul doi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici