Black Friday 2021. Mare atenţie! La ce să fiţi atenţi când primiţi pachetele achizionate

Cu ocazia Black Friday, operatorii de telefonie, internet şi televiziune lansează numeroase reduceri şi tot oferte speciale pentru clienţii lor. E important ca oamenii să se informeze bine înainte de accepta astfel de oferte, a atras atenţia ANCOM.

05 nov. 2021, 15:25
Black Friday 2021. Mare atenţie! La ce să fiţi atenţi când primiţi pachetele achizionate

Black Friday 2021.

ANCOM le recomandă utilizatorilor să acorde o atenție sporită ofertelor telecom promovate în această perioadă, iar atunci când examinează produsele specifice acestui domeniu, cum ar fi de exemplu abonamentele pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune care pot include echipamente precum smartphone, tabletă sau televizor cu o reducere substanțială, să analizeze următoarele aspecte:

  • costul lunar al abonamentului care facilitează achiziționarea echipamentelor la prețuri reduse sau gratuite;
  • intervalul exact în care ar urma să beneficieze de eventuale reduceri ale costului lunar al abonamentului;
  • perioada minimă contractuală, respectiv acel interval de timp în care utilizatorul nu poate renunța la contract fără a plăti taxe de reziliere anticipată – perioadă limitată legal la 12 sau 24 de luni pentru contractele telecom;
  • câte minute/SMS-uri/trafic de date include abonamentul, în ce rețele pot fi folosite, în ce ordine vor fi consumate și ce tarife se aplică după consumarea lor;
  • dacă și în ce condiții furnizorul poate bloca sau tarifa suplimentar accesul la anumite aplicații (de tip VoIP, file-sharing etc.);
  • dacă serviciul este disponibil în zona lor de reședință. Pentru a verifica acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile 2G/3G/4G, pentru toţi operatorii mobili activi pe piaţa din România, utilizatorii pot consulta platforma informatică a ANCOM www.aisemnal.ro;
  • de asemenea, utilizatorii pot consulta Netograf – aplicația de testare a calității serviciului de internet care oferă și informații cu privire la viteza experimentată în mod real de utilizator.

Atenționări la livrarea pachetelor achiziționate de Black Friday 2021

Black Friday 2021. Fiindcă cererea e foarte mare în această perioadă de Black Friday, e posibil să apară întârzieri la livrarea coletelor să existe deteriorări la produse sau unele din ele să fie pierdute.

Tocmai de aceea, ANCOM le recomandă utilizatorilor să verifice ce opțiuni de livrare le oferă comerciantul de la care achiziționează produsul și să solicite servicii suplimentare de siguranță, cum ar fi serviciul cu deschidere la livrare sau serviciul de trimitere cu valoare declarată.

Citeşte şi Black Friday 2021. Fashion Days începe campania pe 10 noiembrie. Preţuri cu 80% mai mici decât în mod normal

Condițiile în care se realizează livrarea unor produse comandate online sunt parte a raportului contractual între comerciantul care deține magazinul online și cumpărător.

Chiar și în cazul în care comerciantul colaborează cu un furnizor de servicii poștale, responsabilitatea privind livrarea produselor comandate revine comerciantului care, la rândul său, se poate îndrepta împotriva furnizorului de servicii poștale pentru nerespectarea contractului încheiat cu acesta.

În situația în care furnizorul de servicii poștale nu respectă condițiile contractuale de livrare, expeditorul are dreptul la despăgubiri potrivit contractului încheiat cu furnizorul respectiv, însă poate renunța la acestea în favoarea destinatarului.

În situațiile în care întâmpină probleme legate de livrarea unor produse comandate online, este necesar și eficient ca utilizatorii să se adreseze, în primul rând, magazinului online.

În cazul în care sesizarea nu este soluționată pe cale amiabilă de comerciantul de la care au fost achiziționate produsele, ANCOM le sugerează utilizatorilor să se adreseze Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Este important ca utilizatorii să păstreze toate documentele (factură, bon fiscal, formularul de livrare) care pot dovedi achiziția făcută.

Citeşte şi Black Friday eMAG. Reduceri substanţiale la televizoare şi laptopuri! Iată de când găseşti produse la jumătate de preţ


loading...