Black Friday 2023. Când se anunţă marile reduceri de la eMag

Black Friday 2023. Marile magazine din România au anunţat oficial datele când fac mari reduceri. Luna „Black Friday” creşte cu peste 45% vânzările magazinelor online, în comparaţie cu media lunară anuală, relevă un studiu de specialitate.

03 nov. 2023, 23:11
Black Friday 2023. Când se anunţă marile reduceri de la eMag

Black Friday 2023 în România. Marile reduceri încep mai devreme pentru unele magazine online. Black Friday se numără printre tradiţiile pe care românii le-au împrumutat de la americani, deşi vinerea neagră a rămas doar un concept care nu prea mai respectă tradiţia. Fie că vorbim de haine şi produse de machiaj, fie de electrocasnice, Black Friday 2023 este ocazia perfectă pentru a-ţi achiziţiona produsele pe care ţi le doreşti de mult timp.

Pe ce date este Black Friday 2023 la marile magazine:

Unii dintre retaileri din România deja au început reducerile de Black Friday 2023. Vezi pe ce date este Black Friday 2023 în marile magazine.

La eMAG, unul dintre cei mai mari comercianţi din ţară, Black Friday 2023 are loc pe 10 noiembrie.

evoMAG a început deja Black Friday de pe 27 octombrie. Reducerile de Vinerea Neagră vor fi valabile până pe 27 noiembrie.

Cum să nu fiți păcăliți de Black Friday. Recomandări ANPC: „GRATIS este doar cașcavalul din cursa de șoareci”

Pe Fashion Days, reducerile de Black Friday 2023 încep pe 6 noiembrie. Anul acesta, compania are reduceri de până la 75% la peste 300.000 de produse.

În perioada de Black Friday 2023, evoMAG estimează o creștere de aproximativ 15% a vânzărilor.

Altex nu a dezvăluit deocamdată data la care începe reducerile de Black Friday 2023.

Nici Flanco nu a anunţat încă data oficială pentru Black Friday 2023. La Notino, Black Friday 2023 începe reducerile pe 24 noiembrie.

Notino, un brand specializat în cosmetice, va găzdui evenimentul Black Friday pe 24 noiembrie 2023.

Black Friday 2023. Sfaturi pentru a face cumpărături inteligent

Ca să te asiguri că eşti cu adevărat pregătit de Black Friday 2023, trebuie să începi să analizezi site-urile cu cel puţin o săptămână înainte. Dacă vei analiza cu atenţie preţurile şi îţi vei pune din timp produsele dorite în coş, cu siguranţă vei avea o experienţă mai bună de Black Friday.

Multe magazine au opţiunea de „produse favorite”. De Black Friday, această secţiune te va ajuta să-ţi sortezi produsele dorite cât mai rapid şi să prinzi cele mai bune reduceri.

Unul dintre cele mai importante sfaturi de Black Friday 2023 este să fii prezent pe site-uri la momentul potrivit, mai exact fix atunci când se dă drumul la reduceri. Chiar dacă în mediul online nu este nevoie să aştepţi la rând ca la magazinele fizice, este esenţial să fii pe fază atunci când încep reducerile de Black Friday 2023.

Luna „Black Friday” creşte cu peste 45% vânzările magazinelor online, în comparaţie cu media lunară anuală, relevă un studiu de specialitate. Potrivit cercetării realizată de platforma Aqurate, în această marjă, cele mai mari creşteri apar în categoriile produselor pentru Copii şi bebeluşi (+75,8%), Sănătate şi înfrumuseţare (+55,5%) şi Casă şi grădină (+55,1%).

„An de an, impactul Black Friday la nivelul întregii luni noiembrie aduce un vârf al vânzărilor, deseori neegalat, în rândul multor magazine online, nici de Crăciun, Paşte sau alte momente de vârf în calendarul cumpărăturilor online.

Am analizat un eşantion reprezentativ de magazine online, iar măsurătorile arată un plus general de 45,7%”, declară Vlad Marincaş, CEO şi cofondator Aqurate, citat de Agerpres.

În topul creşterilor se mai regăsesc produsele din categoriile:

  • Electronice (+50,3%)
    Cărţi şi multimedia (+48,3%)
    Haine şi accesorii (+40,9%)
    Pet shop (+40,7%)
    Artă şi divertisment (+38,9%),
    Bricolaj şi DYI (+34,7%)
    Alimente, băuturi şi tutun (+10,7%)

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 80 de magazine online, din zece categorii de comerţ electronic.

Aqurate, platformă SaaS bazată pe inteligenţă artificială (AI) care ajută companiile din eCommerce să îşi folosească datele pentru a creşte, a fost fondată în anul 2019 şi a atras, până în prezent, finanţări în valoare de aproximativ 500.000 de euro.

În prima jumătate a anului, compania a anunţat că a depăşit 1,6 milioane de comenzi procesate prin magazinele online ce folosesc algoritmul său AI de recomandări de produse.

EvoMAG: interesul pentru Black Friday s-a dublat în ultima săptămână şi va continua să se amplifice în perioada următoare, pe măsură ce comercianţii introduc noi oferte şi cresc numărul produselor aflate la reducere

Interesul pentru cumpărăturile de Black Friday s-a dublat în ultima săptămână, potrivit unei analize a evoMAG, unul dintre cei mai mari retaileri online locali, care a preluat în acest an şi pachetul majoritar de acţiuni al rivalului elefant.ro. De asemenea, nivelul de interes manifestat pentru ofertele de Black Friday se va amplifica în perioada următoare, pe măsură ce comercianţii introduc noi oferte şi cresc numărul produselor aflate la reducere, au transmis printr-un comunicat reprezentanţii evoMAG.

„Românii din judeţele Iaşi, Bucureşti, Ilfov, Braşov, Timiş, Sălaj, Bacău şi Argeş sunt cei mai interesaţi de reduceri, cele mai multe dintre căutările pe internet privind ofertele magazinelor online implicate în campaniile de Black Friday provenind din aceste zone. În ceea ce priveşte locuitorii oraşelor, interesul cel mai mare pentru ofertele de Black Friday, vine de la cei din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Ploieşti şi Braşov, aşa cum reiese din analiza traficului ultimelor şapte zile de pe evoMAG.ro.”

La finalul lunii octombrie, evoMAG a anunţat lansarea campaniei de Black Friday din acest an. În acest an, retailerul online a decis să iasă cu campania de Black Friday şi pe alte două pieţe din regiune, respectiv Ungaria şi Bulgaria.

„(…) În perioada 3 – 9 noiembrie evoMAG demarează o nouă rundă de reduceri de Black Friday şi listează noi produse la preţuri mai mici cu până la 60% din categoriile cele mai accesate, precum telefoane mobile, televizoare, electrocasnice, componente PC & Gaming, dar şi pentru casă şi grădină”, au  mai transmis reprezentanţii companiei.

În perioada de Black Friday, evoMAG pune la dispoziţia clienţilor mai multe opţiuni de plată, au mai spus reprezentanţii evoMAG. „Spre exemplu, la evoMAG, produsele cumpărate pot fi plătite în 12 rate fără dobândă prin cardul Star de la Banca Transilvania, în 12 rate prin cardul de credit de la BCR, în 10 rate fără dobândă prin cardul de credit Card Avantaj de la Credit Europe Bank, şi prin Bonus Card de la Garanti BBVA, în 6 rate fără dobândă prin BRD şi în 4 rate direct cu cardul de debit prin Oney. tbi bank pune la dispoziţie opţiunea de  4 – 60 rate online fără card de credit.”

Cum să nu fiți păcăliți de Black Friday 2023. Recomandări ANPC: „GRATIS este doar cașcavalul din cursa de șoareci”

Perioada reducerilor masive, cum este Black Friday, este foarte riscantă pentru cumpărători. Directorul Direcției Generale Control și Supraveghere și Armonizare Europeană din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis că aceștia trebuie să se informeze cât mai bine asupra produselor pe care vor să le cumpere şi să acorde atenţie tuturor detaliilor.

Citește și: Horoscop Urania. Se anunţă surprize amoroase, cheltuieli prea mari de Black Friday şi dispute la job

Black Friday 2023, una dintre cele mai riscante perioade pentru cumpărători

Reducerile nu înseamnă, mereu, exact ceea ce crede cumpărătorul. Experții ne avertizează și ne recomandă să consultăm constant prețurile pentru a fi siguri că nu suntem păcăliți.

„Reducerile mari de preţ, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri şi a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze şi să acorde atenţie tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de preturi, cum este Black Friday. De asemenea, recomandăm verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică ce a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele electronice. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de Black Friday, citiţi cu atenţie caracteristicile produsului şi verificaţi daca acesta corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dumneavoastră”, a transmis Paul Anghel printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că pot fi făcute cumpărături de Black Friday în deplină siguranţă, dar doar dacă sunt îndeplinite câteva condiţii, printre care o listă cu produsele pe care clienţii doresc să le cumpere şi cu prețurile actuale ale acestora.

„Astfel veţi fi informat cu privire la reducerile de prețuri; verificaţi stocul existent; verificaţi preţul afişat şi dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA); Verificaţi dacă preţul include şi costul de livrare. În cazul în care comandaţi online, verificaţi, înainte de a trimite comanda, dacă preţul fiecărui produs din coşul de cumpărături este acelaşi cu preţul redus indicat atunci când aţi ales produsul; dacă aveţi nelămuriri, contactaţi comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Modul în care comerciantul raspunde la aceste întrebări vă poate oferi indicii asupra seriozităţii vânzătorului”, recomandă directorul din cadrul ANPC.

Comerciantul este obligat să informeze corect şi complet consumatorii, oferind, printre altele, următoarele informaţii: datele de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronica, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale şi cel de înregistrare fiscala etc), caracteristicile esenţiale ale produsului, preţul cu toate taxele incluse, cheltuielile de livrare (dacă este cazul), modalităţile de plată şi de livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului, durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs, funcţionalitatea, compatibilitatea şi interoperabilitatea bunurilor cu elemente digitale, a conţinutului digital şi a serviciilor digitale, existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului.

„Recomandăm consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul”, a mai afirmat directorul.

În plus, pentru contractele încheiate pe pieţele online (de intermediere vânzări ȋntre comercianţi şi consumatori) consumatorul trebuie să ştie că orice furnizor de piaţă online (proprietarul website-ului de intermediere) este obligat să furnizeze următoarele informaţii într-o secţiune specifică a interfeţei online, care este direct şi uşor accesibilă de pe pagina unde sunt prezentate ofertele: dacă partea terţă care oferă produsele este sau nu un comerciant – persoana juridică şi ȋn cazul ȋn care nu este un comerciant – persoană juridică ci o persoană fizică care vinde, să specifice faptul că drepturile consumatorilor care decurg din legislaţia în materie de protecţie a consumatorilor nu se aplică contractului încheiat; la furnizarea de rezultate ca răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator, furnizorul de piaţă online este obligat să specifice ȋn mod clar într-o secţiune specifică a interfeţei de pe pagina unde sunt prezentate ofertele, existenţa oricărei publicităţi plătite sau a oricărei plăţi specifice pentru asigurarea unei încadrări pe o poziţie mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării.

„Pentru siguranţa contului dumneavoastră, când doriţi să achizitionaţi online cu plata prin card bancar, căutaţi ”https” în adresa URL şi o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiţi orice corespondenţă care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru”, a mai transmis Paul Anghel.

Citește și: #SUPERSALE #BLACKFRIDAY #NISSA2023, CELE MAI MARI REDUCERI DIN AN!!! INCEPE BLACK FRIDAY la NISSA

Avertisment: Numărul atacurilor cibernetice poate fi de cinci ori mai mare de Black Friday

În perioada ”Black Friday”, magazinele online înregistrează un trafic de cinci ori mai mare decât în mod obișnuit, astfel că și riscul prăbușirii platformelor crește exponențial. Avertismentul a fost lansat pe 30 octombrie de cel mai mare broker de software din regiunea Europei Centrale şi de Est, potrivit Agerpres.

„Importanţa software-ului achiziţionat în mod legal, fie că este nou sau second-hand, nu poate fi supraestimată, în special în contexte cu mize mari precum Black Friday. Aceasta garantează că atât vânzătorul, cât şi consumatorul sunt protejaţi, că sistemele funcţionează fără probleme şi că vulnerabilităţile potenţiale sunt reduse la minimum. Programele software ilegale, în special cele descărcate de pe site-uri web înşelătoare, pot veni la pachet cu viruşi. Acest risc este agravat în perioade precum Black Friday, când utilizatorii pot fi tentaţi să descarce versiuni la preţ ultra-redus sau chiar gratuite de software premium”, a declarat Ionuţ Les, country manager pentru România al Forscope, potrivit sursei citate.