Blaga: Declaraţia domnului Quintus despre numele viitorului partid al dreptei este uşor nepotrivită VIDEO

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a afirmat, la România TV, că este exclusă o fuziune prin absorbţia PDL de către PNL, precizând că miercuri celor două partide au convenit ca fuziunea să se facă prin comasare. În ce priveşte chestiunea numelui ridicată de Mircea Ionescu-Quintus, Blaga a spus că numele viitorului partid de dreapta ar trebui stabilit în urma unor cercetări sociologice.

29 mai 2014, 15:19
Blaga: Declaraţia domnului Quintus despre numele viitorului partid al dreptei este uşor nepotrivită VIDEO

„Domnul Quintus a spus că nu renunţă la numele PNL. Declaraţia dumnealui mi se pare uşor nepotrivită (…) Domnul Quintus ţine foarte mult, şi îl respect pentru asta, la numele PNL, dar şi eu ţin la numele PDL. Şi eu sunt pasionat de istorie, de cultura dacilor, dar dacii nu mai există”, a comentat preşedintele PDL.

Blaga a susţinut că mult mai important decât numele este ca liberalii şi democrat-liberalii să parcurgă paşii necesari unei fuziuni încununate de succes. „Numele este ultimul lucru care ar trebui să ne intereseze. Cum se va numi? Vom face analize sociologice, studii”, a spus democrat-liberalul.

Acesta a adăugat că se va abţine de la a face sugestii privind numele partidului rezultat din fuziune. „Nu o fac pentru a nu pune nici măcar o frână imaginară unui proiect politic la care ţin foarte mult”, a precizat pedelistul.

Vasile Blaga a infirmat şi ideea lui Quintus potrivit căruia PNL ar trebui să absoarbă PDL. „Noi discutăm despre o fuziune prin comasare (…) Raportul dintre cele două partide este de 1 la 1; discutăm despre un un nou statut. Atunci cum să vorbim despre absorbţie?”, a argumentat Blaga.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat că unificarea dreptei se va face printr-o fuziune prin absorbţie, iar „prima condiţie” pentru o fuziune cu PDL este ca numele Partidului Naţional Liberal să rămână neschimbat. „

„Fără îndoială! E prima condiţie, prima este! Am şi eu un cuvânt greu de spus în partidul ăsta. Partidul Naţional Liberal rămâne neschimbat şi ca denumire şi ca orientare. Ne-am orientat acum din punct de vedere european spre Partidul Popular, pentru că este o forţă care te poate ajuta şi fiind de dreapta şi încercând să ne desprindem de ceea ce a însemnat colaborarea cu stânga aceasta, după părerea mea, nocivă ţării, este bine să se ştie că suntem în zona dreaptă şi în Europa. Cel puţin cât am să trăiesc eu în Partidul Naţional Liberal, numele lui nu se poate schimba”, a spus Quintus, la RFI.

„Este vorba de fuziune prin absorbţie, să fie clar! Adică nu ne aderăm cele două partide şi apare un al treilea, Doamne fereşte! Fuziune la noi n-a fost niciodată decât prin absorbţie”, a completat Quintus.

Mircea Ionescu Quintus a precizat că se va rămâne numai „la alianţă, în condiţiile astea”: „Nici nu se pune problema comasării. Noi nu putem să facem fuziunea decât prin absorbţie, păstrând bineînţeles drepturile lor, adoptând, dacă vreţi, nişte direcţii ale lor politice, dar păstrându-ne trecutul, păstrându-ne denumirea şi păstrându-ne orientarea, care nu s-a schimbat”.

„Dacă Doamne fereşte, nu vreau să ameninţ pe nimeni, s-ar produce aşa ceva, eu din Partidul Naţional Liberal nu demisionez după aproape 80 de ani de şedere în el, dar mă retrag din orice fel de activitate liberală.”