Blaga: Este o pierdere de vreme să participăm la şedinţa Parlamentului despre Consiliul European

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, în legătură cu propunerea privind convocarea Parlamentului pe tema Consiliul European, că participarea la o astfel de şedinţă este o pierdere de vreme, arătând că va discuta cu grupurile parlamentare PDL.

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 13:45
Blaga: Este o pierdere de vreme să participăm la şedinţa Parlamentului despre Consiliul European

„Este o pierdere de vreme ca să participăm la o astfel de şedinţă. A mai avut loc una în care nici măcar nu s-a făcut o rezoluţie”, a precizat Blaga întrebat în legătură cu propunerea privind o şedinţă comună a Parlamentului pentru Consiliul European, informează Mediafax.

Blaga a spus că deja Curtea Constituţională s-a pronunţat „extrem de drept şi de clar” în această privinţă, arătând că preşedintele este reprezentantul României la Bruxelles.

„Mai departe este clar. Pe cine să reprezinte Ponta la Bruxelles? La ce se pricepe? Fondurile au fost blocate din cauza lui”, a adăugat Blaga.

Întrebat dacă parlamentarii PDL vor participa la o astfel de şedinţă comună a Parlamentului, Blaga a răspuns: „O să discut cu grupurile parlamentare. Părerea mea este că pierdem vremea”.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că, în şedinţa plenului reunit în care premierul se va adresa Parlamentului, e posibil să fie adoptată o rezoluţie privind poziţia României la Consiliul European, Antonescu admiţând că documentul nu-l obligă juridic pe şeful statului.

„Vom avea o şedinţă a Birourilor Permanente, deseară, la ora 19.00, în care vom discuta şi probabil – asta intenţionăm să propunem – vom avea o şedinţă comună a Camerelor reunite mâine, pentru ca premierul să se adreseze în legătură cu poziţia României în privinţa bugetului european multianual şi să avem o dezbatere pe acest subiect”, a declarat Antonescu.

El a fost întrebat dacă dezbaterea se va concretiza într-o rezoluţie a Parlamentului pe acest subiect.

„Este posibil şi asta, plenul Parlamentului este suveran evident în asemenea domeniu şi probabil că în urma dezbaterilor, dacă se conturează o poziţie care să fie… să capete forma unei rezoluţii, şi asta este posibil”, a spus preşedintele Senatului.

În ceea ce priveşte valabilitatea documentului, el a menţionat că are „valoarea unei poziţii de principiu, a unei declaraţii politice, pe care Parlamentul unei ţări o adoptă”.

De asemenea, în momentul în care a fost întrebat dacă o astfel de rezoluţie l-ar obliga să adopte o anumită poziţie pe şeful statului, Antonescu a replicat: „Nu-l obligă, nu”.

Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului de a se adresa marţi plenului celor două Camere ale Parlamentului, una dintre teme fiind legată de poziţia României în cadrul discuţiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul UE, au declarat anterior surse parlamentare.

Convocarea plenului celor două Camere va fi decisă luni seară, în cadrul unei şedinţe a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, convocată pentru ora 19.00.