Blaga face plângere penală împotriva lui Ioan Chelaru

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că va depune plângere penală împotriva senatorului PSD Ioan Chelaru pentru că a condus o şedinţă a Biroului Permanent convocată ilegal şi pentru că a semnat convocarea sesiunii extraordinare la Senat pentru revocarea preşedintelui.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 13:15
Blaga face plângere penală împotriva lui Ioan Chelaru

Blaga susţine că membrii USL s-au reunit în şedinţă, în timp ce el prezida şedinţa comună în care Ponta prezenta plenului reunit concluziile Consiliului European de vară. „Prezenţa celor şapte colegi este complet ilegală pentru că a avut loc când eram în plen audiindu-l pe premier (…) Observ astăzi o lovitură de stat în România şi îmi aleg bine cuvintele”, a declarat Blaga.

„Nici măcar nu au îndeplinit condiţiile formale pentru a putea fi convocată şedinţa Biroului Permanent”, a spus el.

Biroul Permanent al Senatului a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17.00, pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi alegerea unei noi persoane.

Biroul Permanent s-a întrunit în absenţa preşedintelui Senatului, Vasile Blaga. Au fost prezenţi la şedinţă 7 din cei 11 membri ai Biroului şi, potrivit lui Ioan Chelaru (PSD), aceştia au votat în unanimitate convocarea sesiunii extraordinare. Au fost prezenţi doar reprezentanţi ai USL şi liderul de grup de la UDMR.

Chelaru a mai spus că decizia de convocare a sesiunii extraordinare a Senatului a fost deja trimisă la Monitorul Oficial, pentru publicare. Totodată, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a susţinut că solicitarea de revocare a lui Blaga nu a intrat şi nu va intra în atenţia Comisiei juridice.

Reprezentanţii PSD şi PNL susţin în cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, că acesta nu ar fi dovedit imparţialitatea la care era obligat, având o acţiune discreţionară, dar şi faptul că acesta nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii senatorilor.USL invocă în adresa prin care cere revocarea lui Blaga deciziile Curţii Constituţionale din 1992 până în prezent prin care s-a „statuat că preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, întrucât acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa”.

„De asemenea, prin aceeaşi jurisprudenţă, Curtea Constituţională consideră că statutul preşedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalţi membri ai Biroului Permanent, implică un plus de exigenţă în ceea ce priveşte actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune în mod exclusiv, şi în orice condiţii, cu privire la această instituţie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlamentului nu este compatibilă cu această exigenţă”, mai susţin reprezentanţii USL în document.

„Faţă de aceste considerente, majoritatea senatorilor opinează că, datorită contextului actual, preşedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte”, se mai precizează în document.

„Lipsa susţinerii de către o majoritate în Senat a determinat o acţiune discreţionară din partea acestuia. În acest context, considerăm că încetarea exercitării funcţiei de preşedinte al Senatului de către domnul senator Vasile Blaga este o consecinţă juridică a unor negocieri politice, compuneri şi recompuneri de forţe politice”, se mai arată în solicirarea de revocare din funcţie depusă de USL.