Blaga le taie şi el senatorilor grevişti indemnizaţiile şi diurnele

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat miercuri, că în cazul senatorilor Opoziţiei, care nu au participat la lucrările plenului Senatului sau la cele din comisiile permanente de specialitate, li se va aplica sancţiunea tăierii indemnizaţiei sau a diurnelor, scrie agerpres.ro. 

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 08:56
Blaga le taie şi el senatorilor grevişti indemnizaţiile şi diurnele

Vasile Blaga a precizat că această măsură va fi luată fără a se ţine cont de faptul că parlamentarii Opoziţiei au fost prezenţi în clădirea Parlamentului în zilele lucrătoare de plen şi comisii.

„Voi proceda regulamentar, legal, pentru că Regulamentul Senatului este lege organică. Astăzi (miercuri- n.red.) am primit o adresă din partea liderului grupului parlamentar al PSD, Ilie Sârbu, prin care îmi comunica faptul că parlamentarii senatori, membri ai PSD, nu au participat la nici o şedinţă de plen sau de comisii, dar că au avut alte activităţi. În jurul orei 14.00 a venit o scrisoare asemănătoare din partea dlui Haşotti. Dacă nu au participat la respectivele şedinţe de plen sau ale comisiilor, atunci nu vor primi indemnizaţiile de şedinţă, iar cei din teritoriu, pentru zilele respective nu vor primi diurnele”, a declarat Blaga într-o emisiune la Europa FM.

Preşedintele Senatului a explicat că în ce priveşte absenţa senatorilor de la şedinţe, există deja o cutumă la nivelul Senatului care prevede că participarea senatorilor la lucrările plenului sau la şedinţele comisiilor de specialitate este consemnată în lista de prezenţă, astfel că lista celor absenţi ajung la liderii grupurilor parlamentare care decid tăierea diurnei.

„Suntem în situaţia, care este o cutumă în ceea ce înseamnă funcţionarea Parlamentului, că partea tehnică se face prin prezenţa fiecărui senator în funcţie de vot, participarea la vot, la comisii şi de fiecare dată lista cu absenţe pleacă la fiecare grup parlamentar, iar fiecare lider de grup spune da sau ba şi nu o dată li s-au tăiat zile celor care au absentat. Senatorii au, ca şi deputaţii, activitate în teritoriu. Nu eu apreciez şi nimeni din partea tehnică a Senatului dacă ei au muncit bine în teritoriu sau nu, ci doar electoratul, dar dacă nu au fost la muncă şi am aceste două scrisori sigur că nu vor primi bani”, a mai spus Vasile Blaga.

Acesta a adăugat că aceeaşi măsură se va aplica şi în cazul senatorilor Puterii care absentează de la lucrările Senatului.

„‘Nu avem un tratament preferenţial pentru senatorii Puterii sau pentru cei ai Opoziţiei. (…) Dacă nu ai fost la o şedinţă, nu poţi să iei indemnizaţie de şedinţă dacă nu ai fost în plen, nu poţi să iei indemnizaţia de plen, iar dacă liderul spune că nu ai fost în Senat, nu poţi să fii plătit pentru ziua respectivă”, a afirmat preşedintele Senatului.

Referindu-se la condiţiile impuse de liderul PSD, Victor Ponta, pentru ca Opoziţia să revină în Parlament, Vasile Blaga a spus că unora li se va da „cu siguranţă” curs.

„Premierul a spus că dacă nu va fi obligat, nu va emite Ordonanţe de Urgenţă şi nu-şi va asuma răspunderea (în faţa Parlamentului pe anumite proiecte de lege – n.r.). Dar pentru asta Opoziţia trebuie să revină în Parlament fiindcă locul ei este în Parlament. Când ne-au cerut-o, noi am fost de acord cu sesiunea extraordinară, pe teme stringente. Dacă ne-au chemat în ianuarie, de ce nu vin acum?”, a întrebat retoric Blaga.

Vasile Blaga a adăugat că şi reprezentanţii Puterii ar putea pune condiţii Opoziţiei, însă Puterea doreşte să negocieze cu Opoziţia astfel încât situaţia din Senat să fie deblocată, iar legile să nu mai treacă prin adoptare tacită sau să fie adoptate doar cu votul majorităţii.

„‘Şi noi am putea pune condiţii. Cineva care nu vine deloc la vot într-o sesiune, hai să-l dăm afară din Parlament. Sunt astfel de situaţii. Pe de altă parte, Curtea, vizavi de Roberta Anastase s-a pronunţat. Nu sunt avocatul dânsei acum. Cred că am putea să ne aşezăm la masa negocierilor. Rolul Opoziţiei este în Parlament. Nu-mi face nici o plăcere să trecem legi prin Senat fără participarea Opoziţiei şi probabil lucru acesta se va întâmpla dacă ei nu revin. Va reveni în scurt timp şi senatorul Verestoy Attila şi vom avea majoritate. E păcat ca legile să treacă fără a fi discutate în comisiile Senatului sau să ajungă în plen fără avizul comisiilor”, a conchis acesta.

Întrebat dacă Roberta Anastase reprezintă o „vulnerabilitate” pentru PDL, Vasile Blaga a negat, afirmând însă că preşedintele Camerei Deputaţilor a „devenit o ţintă clară pentru Opoziţie”.