Blaga: PDL cere reluarea de la zero a discuţiilor privind revizuirea Constituţiei. Vom ataca la CCR

PDL le cere celor doi co-preşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, reluarea de la zero a dezbaterii parlamentare privind revizuirea Constituţiei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
20 ian. 2014, 13:49
Blaga: PDL cere reluarea de la zero a discuţiilor privind revizuirea Constituţiei. Vom ataca la CCR

‘Nu putem accepta ca în proiectul de revizuire a Constituţiei să nu fie prevăzut la obligatoriu decizia poporului luată la referendum: parlament unicameral şi 300 de membri. Nu suntem de acord ca regimul parlamentar să fie modificat pe şest. Adică să fim transformaţi, practic, în republică parlamentară, chiar dacă preşedintele este ales prin vot uninominal. Vă reamintesc, mai mult de jumătate din propunerile useliste se referă la restrângerea atribuţiilor preşedintelui’, a susţinut preşedintele PDL.

În cazul în care proiectul de revizuire a Constituţiei rămâne în forma actuală, democrat-liberalii îl vor ataca la Curtea Constituţională, a avertizat Blaga, care apreciază că iniţiativa USL va avea ‘aceeaşi soartă’ cu modificările Codului penal sau legea descentralizării, respinse de Curtea Constituţională.

‘Din punct de vedere legal, nu putem opri USL să comaseze referendumul de revizuire a Constituţiei cu alegerile europarlamentare. Dar, dacă reuşim să le separăm, ca şi dată, va fi, din nou, un succes al românilor şi, indirect, la PDL’, a mai declarat Vasile Blaga, adăugând că, din informaţiile oficiale, Comisia de la Veneţia ar trebui să se pronunţe asupra proiectului de revizuire în luna iunie.

Liderul democrat-liberalilor consideră că USL ar trebui să ia în considerare şi observaţiile Consiliului Legislativ cu privire la revizuirea Constituţiei şi a prezentat ce traseu ar trebui să parcurgă acest proiect.