Blaga, Udrea sau Macovei? Confruntarea decisivă în PDL pentru şefia partidului va avea loc sâmbătă

Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei se vor confrunta, sâmbătă, în Convenţia Naţională Extraordinară a PDL pentru şefia partidului. Tabăra lui Vasile Blaga se laudă că are sprijinul şefilor din peste jumătate dintre organizaţiile PDL, dar Elena Udrea strigă deja victorie. La congresul PDL a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
22 mart. 2013, 09:14

Cel mai mare Congres din istoria PDL, la care vor participa 5.000 de delegaţi, va decide soarta partidului cel puţin până la alegerile europarlamentare din 2014. Practic, două mari blocuri de influenţă se vor confrunta sâmbătă, la Romexpo.

Având o mare parte a filialelor asigurate în urma turului de forţă pe care l-a făcut începând din luna ianuarie, Vasile Blaga intră în competiţie cu moţiunea „România Dreaptă. PDL, politica dincolo de lozinci”. Blaga îşi propune reorganizarea partidului de la „firul ierbii” şi prezintă ca viziune centrală şi obiectiv pentru următorul deceniu „egalitatea în faţa legii” şi „reconstrucţia statului ca spaţiu al cetăţenilor activi”.

Blaga se bucură de susţinerea majorităţii membrilor actualei conduceri a partidului (printre care prim-vicepreşedinţii Cezar Preda şi Dorin Florea şi secretarul general Gheorghe Flutur), atrăgând de partea sa până şi pe principalele figuri feminine democrat-liberale. Raluca Turcan, Andreea Paul Vass şi Valeria Schelean au fost nelipsite în campania actualului lider, în timp ce Anca Boagiu şi Sulfina Barbu au ales să-l sprijine pe Blaga în mod discret.

30 de filiale au dat asigurări că delegaţii îl vor susţine pe Vasile Blaga la alegerile de sâmbătă, printre acestea numărându-se organizaţii importante din punctul de vedere al numărului de delegaţi: Suceava (182), Alba (162), Timiş (141) şi Dolj (121). În plus, pentru Blaga vor opta şi cele trei filiale-satelit: organizaţia de femei, cea de tineret şi diaspora.

CITEŞTE ŞI: Îl susţineţi pe Vasile Blaga? Ce răspund şefii din teritoriu

 

 

 

 

Principalul contracandidat al lui Vasile Blaga este Elena Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului a intrat în cursă cu moţiunea „Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie”, prin care propune revigorarea formaţiunii democrat-liberale astfel încât membrii PDL să atragă electoratul pierdut, scopul principal fiind acela de revenire la guvernare ca principal partid politic din România. Moţiunea Elenei Udrea i-a adus laolaltă pe vechii opozanţi ai lui Blaga, precum şi pe cei care au rămas apropiaţi de Traian Băsescu.

Fostul premier Emil Boc, primarul Aradului Gheorghe Falcă şi primarul Braşovului, Gheorghe Scripcaru, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu şi primarul municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt prima linie din spatele Elenei Udrea. Şi, în ciuda faptului că numeric este net depăşită de Blaga în privinţa organizaţiilor judeţene, situaţia îi surâde fostului ministru datorită faptului că filialele-cheie din punct de vedere al numărului de delegaţi pe care îl furnizează îi sunt fidele. Prahova, cu 208 delegaţi, Clujul, cu 180 de delegaţi, Aradul, cu 175 de delegaţi, Dâmboviţa şi Neamţ cu câte 150 de delegaţi vor cântări greu la votul din congres.

 

 

Deşi cotată fără şanse reale de a obţine un scor bun la congresul de sâmbătă, Monica Macovei are un rol bine definit în ecuaţia votului. Moţiunea sa intitulată „Reformiştii” îi are drept principali susţinători pe adversarii declaraţi ai lui Vasile Blaga. Fostul prim-vicepreşedinte Cristian Preda şi fostul vicepreşedinte Sever Voinescu, aflaţi la un pas de a fi excluşi din partid din cauza confruntărilor cu vechea gardă a PDL, la care se adaugă nou intratul în partid Adrian Papahagi sunt practic, singurele figuri de prim-plan care o susţin pe Macovei, iar atacurile pe care eurodeputatul le-a avut la adresa personajelor controversate din partid şi-au făcut efectele cu prilejul acestei competiţii, când mulţi dintre şefii de filiale i-au transmis lui Macovei că nu va primi niciun vot din partea delegaţilor. Cu toate acestea, echipa lui Macovei e optimistă.

Vor fi mult mai multe voturi decât se aşteaptă inamicii noştri şi suficient de multe pentru a da speranţe susţinătorilor noştri. Vor fi oameni care vor plânge în pumni când vor vedea câte voturi vom obţine la Convenţie”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Sever Voinescu.

Numărul de voturi pe care reformiştii îl vor rupe delegaţilor este foarte important în contextul în care primul punct vizat de Elena Udrea în bătălia cu Vasile Blaga va fi împingerea luptei în turul al doilea. Astfel, pe lângă sprijinul pe care l-ar acorda în cazul unui al doilea scrutin Elenei Udrea, Macovei o ajută pe fosta şefă de la Turism şi din punctul de vedere al timpilor acordaţi discursurilor. Căci, fiecare echipă a celor trei concurenţi va avea la dispoziţie câte 45 de minute pentru susţinerea punctelor de vedere.

Cum va decurge votul

Cu atât mai importante vor fi deciziile de moment ale votanţilor democrat-liberali cu cât numărul acestora este fără precedent în istoria partidului. Cele trei tabere oficiale mizează pe acelaşi lucru: anume faptul că va fi foarte greu pentru preşedinţii de filiale să dicteze votul pentru sutele de delegaţi care revin fiecărui judeţ. În privinţa corectitudinii votului, Comisia de Organizare a alegerilor a stabilit ca cele trei moţiuni să aibă fiecare câte un reprezentant care să supravegheze scrutinul. Per total, delegaţii vor avea la dispoziţie 80 de cabine de vot, aceştia urmând să taie două dintre cele trei numele tipărite în buletin, numele rămas netăiat reprezentând opţiunea pentru şefia PDL.

Lupta pentru putere în PDL nu se va finaliza, însă, o dată cu congresul de sâmbătă. O importanţă deosebită a scrutinului va avea, în sine, procentul de voturi obţinut de fiecare tabără în parte. Aceasta întrucât în funcţie de numărul de opţiuni exprimate pentru fiecare moţiune vor demara negocierile pentru stabilirea celorlalte funcţii din Biroul Permanent Naţional, cu precădere cele de vicepreşedinţi şi de secretari executivi. Mai mult, este de aşteptat ca în cadrul congresului să fie reluate propunerile de modificare a statutului, astfel încât funcţiile de vicepreşedinte să fie delimitate cu atribuţii clare.