Blejnar dă vina pe comunicare: Aveam o ţintă pe un an, nu pe două luni

Dat afară de la şefia ANAF, Sorin Blejnar susţine că a aflat din comunicarea de presă că trebuia să strângă cele două miliarde de euro în 60 de zile. Blejnar spune că premierul i-ar fi cerut de fapt să strângă banii până la finele anului, dar din comunicatul de presă a aflat altceva. Problema a apărut dintr-o "eroare a celor de la comunicare", se justifică fostul şef al Fiscului.

RomaniaTV.net
19 apr. 2012, 13:31
Blejnar dă vina pe comunicare: Aveam o ţintă pe un an, nu pe două luni

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, Sorin Blejnar, revocat de către primul-ministru din postul de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru neîndeplinirea ţintei de colectare a acestor venituri suplimentare în termen de două luni, afirmă că în discuţia iniţială avută cu şeful Guvernului i s-a transmis că are timp până la sfârşitul anului să colecteze aceste venituri şi că în următoarele două luni se va evalua doar dacă este „pe drumul cel bun”.

Discuţia a avut loc în şedinţa comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, în prezenţa tuturor participanţilor.

O să vă spun un lucru în premieră. În urmă cu două luni, domnul prim-ministru a solicitat, la acea discuţie, să aducem 1,5% din PIB până la sfârşitul anului 2012, spunându-ne că în următoarele 60 de zile vom fi evaluaţi cu toţii să vadă dacă suntem pe drumul bun. Ulterior, comunicatul de presă al Guvernului, pe care l-am văzut şi eu, a spus că avem termen în 60 de zile să adunăm 1,5%. (…)  Ulterior, când a fost făcut comunicatul de presă, probabil dintr-o eroare a celor de la comunicare, s-a…„, a spus Blejnar.

El afirmă că a evitat să interpreteze în vreun fel această modificare ce nu i-a fost comunicată direct şi explică faptul că ţinta este nerealizabilă într-un interval de două luni din punct de vedere al încasărilor efective, ci poate fi luată în calcul doar din perspectiva sumelor stabilite şi care pot fi colectate după soluţionarea contestaţiilor.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o „capcană” pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.

Marţi, la împlinirea acestui termen, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unei discuţii avute cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Blejnar a afirmat că ţinta stabilită pentru ANAF privind veniturile la buget nu este realizabilă.

El va rămâne însă să coordoneze procesul de verificare a persoanelor fizice cu venituri mari.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut noii conduceri a Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală să colecteze venituri la bugetul de stat în echivalentul a 1,5% de PIB în două luni sau să prezinte în interval de o săptămână o altă propunere, dacă apreciază că obiectivul este nerealist.

„Dacă noua conducere consideră că ţinta de 1,5% pentru două luni nu este realistă, are la dispoziţie o săptămână să vină cu propria evaluare legată de ce înseamnă îmbunătăţirea activităţii ANAF”, a afirmat Suciu.

El a amintit că un nivel de performanţă identic i-a fost impus şi fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, şi a susţinut că ţinta nu a fost contestată de către acesta.

„A existat o ţintă pe două luni pe care, în momentul în care a fost propusă, nimeni nu a combătut-o. N-am văzut poziţii critice exprimate public sau exprimate în cadrul şedinţei de data trecută a comitetului de combatere a evaziunii, legate de eventualul nerealism al acestei ţinte. Dimpotrivă, acum vedem că au apărut discuţii legate de faptul că ţinta era total nerealistă”, a declarat Suciu.

Ulterior, premierul Ungureanu a declarat la rândul său că a aflat abia acum că ţinta de colectare la buget a veniturilor reprezentând cel puţin 1,5% din PIB în termen de două luni este una nerealistă şi că ar fi preferat să fie anunţat din timp despre acest lucru.