Blik, alternativa la Revolut, intră pe piața din România. Cum funcționează și ce trebuie să știe toți românii

Blik, alternativa la Revolut, care e lider pe piața de sisteme de plăți din Polonia, intră pe piața din România, care e a doua cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est.

09 mart. 2023, 14:32
Blik, alternativa la Revolut, intră pe piața din România. Cum funcționează și ce trebuie să știe toți românii

Blik România s-a înființat recent și va dezvolta un sistem unic și inovator de plăți digitale în lei care va aduce o serie de avantaje majore, printre care securitate ridicată și simplificarea plăților, prin generarea și folosirea unui cod individual de șase cifre pentru fiecare tranzacție făcută online. La început se va concentra pe implementarea soluției în comerțul electronic.

Citește și Conturile Revolut nu mai pot fi poprite. Victorie în instanţă pentru aplicaţia de banking

Blik e un sistem de plăți care se găsește pe aplicațiile de mobile banking. Se conectează la un cont bancar și nu e nevoie ca utilizatorul să dețină un card fizic sau virtual. E permisă plata în magazinele online, dar și la terminale de plată tradiționale și, de asemenea, e permisă și retragerea numerarului din bancomate.Plata prin BLIK presupune generarea unui cod de șase cifre unic și valabil timp de două minute în aplicația băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniția tranzacția. Ulterior, fiecare tranzacție este confirmată în aplicația mobilă a băncii.

În ceea ce privește lansarea Blik în România, sistemul de plăți a fost înscris în Registrul Comerțului la începutul lunii decembrie 2022. În martie 2023, consiliul de conducere al Blik România, condus de Ryszard Drużyński în calitate de Președinte, va depune o cerere la Banca Națională a României (BNR) pentru aprobarea sistemului de plăți BLIK în lei. Odată cu obținerea avizului legal al autorității de reglementare și demararea operațiunilor, sistemul de plată Blik va fi decontat în RON și va fi disponibil tuturor cumpărătorilor și emitenților care au un cont BNR deschis, cu acces la sistemul ReGIS.

Citește și TOP 5 țări în care s-au refugiat românii, în exil economic, la 34 de ani de la Revoluție. România, statul din UE cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc de pe o zi pe alta. Statistici dure

În România, Blik vizează introducerea sistemului de plăți prin cod Blik pentru toate metodele de tranzacție – online, POS și bancomate. Inițial Blik se va concentra pe implementarea soluției în comerțul electronic.

Aplicația va urma aceeași strategie de dezvoltare a sistemului de plată care a fost testată în Polonia. Acest lucru înseamnă că va sprijini toți participanții la ecosistemul de plăți, cu experiență și practici de afaceri dovedite.