BLOCAJ în agricultură. Softul APIA nu permite plata subvenţiilor pe suprafaţă

Sistemul informatic care permite plata subvenţiei pe suprafaţă s-a blocat luni, ducând la întârzieri grave ale viramentelor către fermieri. Dacă situaţia nu se rezolvă în două zile, Comisia Europeană nu va mai vira bani pentru această schemă de sprijin până anul viitor.

24 nov. 2015, 13:38
BLOCAJ în agricultură. Softul APIA nu permite plata subvenţiilor pe suprafaţă

Sistemul informatic naţional implementat la Agenţia de Plăţi pentru Agricultură (APIA) pentru a autoriza plăţile subvenţiilor către fermieri s-a blocat luni noapte făcând astfel imposibile viramentele către agricultori. Aceştia trebuiau să încaseze zilele acestea în jur de 70% din plata unică pe suprafaţă, adică în jur de 53 de euro pe hectar.

Azi-noapte (23/24 noiembrie 2015 n.r.) erau prelucrate doar 4.000 de cereri din cele 120.000 de cereri unice de plată despre care am fost informat ieri (luni, 23 noiembrie n.r.) de conducerea APIA. Softul nu funcționează, s-a blocat. Acum cererile unice depuse de fermieri sunt prelucrate manual. La APIA se lucrează pompieristic. Nu-mi asum greșelile lor și vor plăti. Reforma Cioloș a fost încheiată încă din vara anului trecut, acum suntem la sfârșitul anului 2015. Ce au făcut până acum?! Au dormit?! De la Bruxelles le-am transmis mereu: dați drumul la treabă, dați drumul la treabă. Unii au dormit și ăsta este rezultatul„, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru pentru Agroinfo.

Mai mult, ministrul Agriculturii a precizat că, în cel mai rău caz, este posibil ca fermierii să nu încaseze niciun leu până la finele anului, urmând ca toţi banii să fie viraţi în ianuarie 2016.

Citeşte şi Achim Irimescu: Avansul de la APIA pe suprafaţă agricolă se plăteşte de luni. 120.000 de fermieri sunt deja beneficiari