Blocaj la Parchetul European. Kovesi: Procurorii trebuiau numiţi la sfârşitul anului trecut. Nu au fost desemnaţi nici acum

Șefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că activitatea instituției pe care o conduce este întârziată deoarece procurorii europeni nu au fost numiți nici până azi, iar în absența lor nu se poate constitui colegiul de conducere care să definească regulile interne de funcționare a instituției.

RomaniaTV.net
07 iul. 2020, 12:52
Blocaj la Parchetul European. Kovesi: Procurorii trebuiau numiţi la sfârşitul anului trecut. Nu au fost desemnaţi nici acum

„Această procedură a fost amânată deoarece Malta nu a propus un număr suficient de candidați eligibili. Ca urmare, începând din luna decembrie, întregul proces a fost întârziat. Sper ca procurorii europeni să fie numiți cât mai curând posibil”, a explicat Kovesi.

Reporter: Uniunea Europeană se pregătește să aloce sute de miliarde de euro pentru fondul de relansare și, de asemenea, pentru bugetul european pe șapte ani. Unele organizații criminale se gândesc deja să pună mâna pe acești bani, cel puțin parțial. Cum puteţi proteja aceste fonduri europene? Și pe ce sectoare, pe ce proiecte și pe ce state membre vă veți concentra?
Laura Codruța Kövesi: „Dacă vorbim despre noua propunere de buget, trebuie să luăm în considerare câteva reguli simple. Mai mulți bani, mai multă flexibilitate, mai puține reguli: acest lucru ar putea implica un risc mai mare de infracțiuni legate de aceste fonduri. Parchetul European va face parte din soluție, dar nu va fi singura soluție. Există mai multe instituții din Uniunea Europeană care trebuie să participe la acest efort comun pentru prevenirea și combaterea fraudei împotriva fondurilor financiare”.

Reporter: Credeți că există un risc sistemic de corupție în Europa și că are legătură cu liderii politici?
Laura Codruța Kövesi: Corupția există în aproape toate țările și nu numai în țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, dacă vorbim despre gradul de corupție în diferite state, aceasta depinde de nivelul de implicare al autorităților locale. Acestea fiind spuse, nu putem spune că anumite țări sunt foarte corupte, iar altele sunt ferite de corupție”.

Reporter: Care sunt principalele obstacole pentru această instituție?
Laura Codruța Kövesi: „În primul rând, vorbim despre lipsa resurselor financiare și bugetare. Acesta ar fi primul obstacol. Un alt obstacol ar fi o amânare și aș dori să vă ofer un exemplu concret. Procurorii europeni trebuiau numiți la sfârșitul anului trecut, însă nu au fost desemnaţi nici până astăzi. Nu putem avea un colegiu fără procurorii europeni, iar fără un colegiu nu putem defini regulile interne și cadrul de reglementare în care va funcționa procurorul public european. Această procedură a fost amânată deoarece Malta nu a propus un număr suficient de candidați eligibili. Ca urmare, începând din luna decembrie, întregul proces a fost întârziat. Sper ca procurorii europeni să fie numiți cât mai curând posibil”.

Reporter: Credeţi că refuzul Poloniei şi Ungariei de a face parte din Parchet va crește riscul corupției legate de fondurile europene?
Laura Codruța Kövesi: Nu este vorba numai de Ungaria și Polonia. Mai sunt şi Suedia, Danemarca și Irlanda. Îmi este greu să comentez motivele pentru care aceste state membre nu s-au alăturat Parchetului European pentru că, până la urmă este o decizie politică și nu pot să comentez acest lucru. Vom cerceta unele infracțiuni comise în legătură cu aceste state membre, de către cetățenii lor sau infracţiuni comise pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autoritățile acestor state și vom aplica instrumentele de cooperare judiciară internațională disponibile în prezent.

Citeşte mai mult pe G4media.ro