Blocaj total după majorările în bătaie de joc din învăţământ. Profesorii sunt revoltaţi şi ameninţă cu proteste şi grevă

Ordonanţa privind creşterile salariale ale bugetarilor sunt considerate o batjocură de cei din Educaţie. Profesorii spn că măririle salariale sunt de-a dreptul umilitoare şi, revoltaţi, ameninţă cu proteste dure. Zeci de mii de elevi riscă să nu poată susține examenele naționale.

RomaniaTV.net
09 iun. 2016, 07:56
Blocaj total după majorările în bătaie de joc din învăţământ. Profesorii sunt revoltaţi şi ameninţă cu proteste şi grevă

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor. Aceasta elimină, potrivit ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, inechităţile din sistem. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017. Impactul bugetar al aplicării actului normativ, pentru anul viitor, va fi de 2,6 miliarde de lei. De prevederile ordonanţei vor beneficia peste 650.000 de persoane din administrația publică centrală.

Cei mai norocoşi sunt cei din sănătate, însă printre cei mai vitregiţi sunt profesorii. Majorarea pentru ei este de maximum 10 %  şi din păcate o parte o să fie aplicată din luna august şi o altă parte în decembrie, 2017. Potrivit România TV, sindicatele vor să se întâlnească şi iau în calcul să blocheze examenele naţionale.
 
Sunt diverse categorii de cadre didactice care vor primi 0,5%. Vă daţi seama câţi bani primesc aceşti oameni. Aşa cum s-a exprimat şi preşedintele, am avut ghinion când am ales această carieră didactică. El nu a avut ghinion. El a avut alte preocupări şi şi-a rotunjit veniturile. Noi cei din învăţământ, fiind domeniu bugetar… iată modul în care Guvernul tratează acest lucru, deşi este un domeniu de interes naţional. Deşi noi am dus 15.000 de oameni în Bucureşti, rezultatul a fost acelaşi pentru Guvern. Nu i-a interesat! Au dat această Ordonanţă care nu reglează nimic. A ieşit ministrul Muncii care a spus că aduce nişte corecţii în sistem. Când le aduce, în 2018? Singura noastră dorinţă a fost ca această Ordonanţă să intre în vigoare odată pentru toţi bugetarii”, a declarat Constantin Rada, secretarul general al FSLI Dolj.

NOUA GRILĂ DE SALARIZARE propusă de Guvern în sănătate şi educaţie. Cum se schimbă lefurile medicilor şi profesorilor

Miercuri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, anunţa că ordonanţa privind modificarea salariilor bugetarilor este una „despre oameni” şi care are menirea de a rezolva disfuncţionalităţile din aparatul bugetar şi inechităţile: „Ce facem noi astăzi, prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență? Încercăm să rezolvăm, să corectăm niște inechități, niște disfuncții majore care s-au strâns de ani de zile în sistemul public de salarizare, după o încercare ratată în 2010 de a avea o lege-cadru care nu s-a aplicat niciodată, deși ar fi putut să fie începută, să fie aplicată de ani de zile. Nu vom rezolva absolut toate problemele prin această ordonanță, dar știm exact ce rezolvăm, știm pe ce date stăm și știm că peste 650.000 de oameni din administrația publică centrală vor beneficia de prevederile acestei ordonanțe”.

El a precizat că prin includerea educaţiei „ca famillie ocupaţională” de la 1 august 2016 cu 50% din grila pregătită pentru acest sector, jumătate din numărul total de persoane salarizate în sectorul public vor beneficia de corecţiile disfuncţionalităţilor existente în sistem.

Ministrul Muncii a arătat că principala nemulţumire a sindicatelor din educaţie, care au contestat ordonanţa, este legată de termenele de la care ar urma să fie aplicate corecţiile financiare, şi nu de principiile pe care le vizează ordonanţa privind salarizarea bugetarilor. „Problema lor e legată de termen. Ei ar fi vrut ca, aşa cum există la sănătate o grilă care se aplică de la 1 august 2016, să existe şi la educaţie. Noi am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru”, a spus Pîslaru, precizând că ceea ce se face în sectorul de educaţie este să fie eliminată o lege specială dedicată sectorului.

El a subliniat că de la 1 august 2016 intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor, ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate la aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime.

De asemenea, Pîslaru a mai spus că grila pe sănătate care presupune, în ansamblul său, o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017.

În ceea ce priveşte grila pe educaţie, Pîslaru a spus că a definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar 50% din aceste creşteri intră în vigoare de 1 august 2016, iar majorarea ei la nivelul întreg care se regăseşte în grilă intră în vigoare în decembrie 2017.

Totodată, de la 1 ianuarie 2018 este luat în calcul şi bonusul de performanţă pentru educaţie similar cu cel de la sănătate, a mai precizat ministrul Muncii.