Blocurile şi clădirile publice din România, reabilitate cu banii primiţi prin PNRR. Cseke Attila: Au fost alocaţi 217 milioane de euro

Cseke Attila a anunţat vineri că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a alocat, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 217 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor şi a clădirilor publice.

04 mart. 2022, 13:39
Blocurile şi clădirile publice din România, reabilitate cu banii primiţi prin PNRR. Cseke Attila: Au fost alocaţi 217 milioane de euro

Blocurile şi clădirile publice din România, reabilitate cu banii primiţi prin PNRR. Cseke Attila a precizat că a fost elaborată Strategia naţională de reducere a riscului seismic şi va fi asigurată operaţionalizarea capacităţii statului pentru proiectare, licitaţie şi execuţie a lucrărilor de reabilitare seismică.

Blocurile şi clădirile publice din România, reabilitate cu banii primiţi prin PNRR

Cseke Attila a fost prezent, vineri, la un eveniment organizat de Academia Română cu ocazia comemorării a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Acesta a declarat că urmează să se facă o evaluare a clădirilor cu risc seismic ridicat, precizând că doar pe baza acestei evaluări se va putea stabili o prioritate a investiţiilor.

Citeşte şi Cutremurul din 1977. La 45 de ani de la marele cutremur, în Bucureşti sunt 736 de clădiri cu risc seismic 

„Legile şi măsurile în vigoare nu s-au dovedit a fi eficiente. România nu a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri în ultimele decenii. Am elaborat soluţii mult mai eficiente”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a mai precizat că pachetul legislativ în domeniu, aflat în circuitul de avizare interministerial, prevede crearea un program multianual, cu finanţare nerambursabilă şi integrală de la stat, prin care se vor reabilita nu doar blocuri de locuinţe, ci şi clădirile publice şi private, inclusiv cele clasificate în riscul seismic II.

„Reabilitarea clădirilor se va face integrat. Lucrările de intervenţie asupra clădirilor vor include eficientizarea energetică, reducerea riscului seismic şi asigurarea siguranţei la incendiu. Vrem rezultate în acest domeniu, nu clădiri care reprezintă un risc pentru populaţie”, a spus Cseke Attila, conform unui comunitat de presă.

Lucrările vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării, cu fonduri alocate prin PNRR, în valoare totală de 217 milioane de euro, conform proiectului Strategiei Naţionale de Reducere a Riscului Seismic, publicat pe site-ul ministerului, din care vor fi reabilitate aproximativ 100 blocuri şi 250 clădiri publice, arată MDLPA.

Citeşte şi Cseke Attila, despre reabilitarea clădirilor cu risc seismic: „E nevoie de un program de finanţare multianuală. Proprietarii vor avea interdicţie la vânzare 25 de ani”